Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
oosqcf1ngkou6erxsr1r
Διεθνή

ΗΠΑ: Χάκερς «χτύπησαν» τα συστήματα 17 βιβλιοθηκών στο Σεντ Λούις

Έθεσαν σε λειτουργία κακόβολο λογισμικό

Θύματα συντονισμένης επίθεσης με κακόβουλο λογισμικό έπεσαν πριν λίγες ημέρες οι δημόσιες βιβλιοθήκες στην πόλη Σεντ Λούις του Μιζούρι των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει σιγά- σιγά να ανακτούν τον έλεγχο των συστημάτων τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, χάκερς κατάφεραν να εισβάλουν στα συστήματα 17 βιβλιοθηκών και να τα θέσουν εκτός λειτουργίας, ζητώντας λύτρα. Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην είναι σε θέση να δανειστούν βιβλία ή να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

Εχθές, Τρίτη, ο επικεφαλής των βιβλιοθηκών του Σεντ Λούις, Γουόλερ Μακ Γκουάιρ, ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί και ότι υπηρεσίες λειτουργούν πλέον κανονικά. Τόνισε επίσης, ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.

Ο Μακ Γκουάιρ δήλωσε ότι το τεχνικό προσωπικό των βιβλιοθηκών εργάστηκε «ακούραστα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των συστημάτων. Προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση του συστήματος για τον δανεισμό βιβλίων.

«Οι δημόσιες βιβλιοθήκες του Σεντ Λούις συνεργάζονται στενά με το FBI προκειμένου να εντοπιστούν οι εγκληματίες. Τα πραγματικά θύματα αυτής της υπόθεσης είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία και χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες».

Από την πλευρά του το FBI αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να γίνει εκ βαθέων διερεύνηση της υπόθεσης.