"Μαζεύει" τις δηλώσεις του περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ο Αντόνιο Ταγιάνι, μετά από το σάλο που προκλήθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή. 

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ένα tweet στα ελληνικά γράφοντας "γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στη γέννηση της Ευρώπης".

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια επίσκεψη του στα Σκόπια είχε αναφέρει τα εξής:

«Η «Μακεδονία» είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Antonio Tajani, ο Ιταλός αξιωματούχος «επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)».

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ακόμα, τόνισε ότι το θέμα με τις δηλώσεις Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει στείλει γραπτή διαμαρτυρία.