Στις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Διχασμένα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος».

Το δημοσίευμα βασίζεται στην ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που είχε εξασφαλίσει το γαλλικό πρακτορείο AFP πριν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του ΔΝΤ «εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως μη βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμη βάση» και καλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος της Αθήνας.

«Αυτή η ζοφερή διάγνωση», γράφει η Le Monde θέτει πρωταρχικά σε κίνδυνο τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015, παρά την επιμονή της Γερμανίας (για συμμετοχή του Ταμείου)», καθώς, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει το χρέος ως βιώσιμο, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι διευθυντές του ΔΣ του ΔΝΤ πιστεύουν ότι μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να το καταστήσει βιώσιμο. Επίσης, κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος.

Ωστόσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα «να ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, η επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βαρύ τίμημα» που ήδη έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από το 2010.