Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νότια Σινική Θάλασσα, την ώρα που άρχισε να περιπολεί την περιοχή αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τα πλοία συνοδείας του.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσης όλων των χωρών στη Νότια Σινική Θάλασσα σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, αλλά είμαστε αντίθετοι σε αυτούς που απειλούν και πλήττουν την κυριαρχία και την ασφάλεια παράκτιων χωρών με το πρόσχημα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο Γκενγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson με τα πλοία συνοδείας του ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου επιχείρηση ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα γίνεται περισσότερο σταθερή στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών της Κίνας και της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), δήλωσε ο Γκενγκ. «Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, ιδιαίτερα αυτές εκτός της περιοχής, μπορούν να σεβαστούν τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κίνα και η ASEAN, να διατηρήσουν την καλή κατάσταση και να κάνουν περισσότερα που να συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Γκενγκ.