Αρνητικότατη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να αναδείξει ως ζήτημα και εμπόδιο στη συνέχιση των συνομιλιών και της παρουσίας του στο τραπέζι του διαλόγου, την τροπολογία επί των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για την αναφορά του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι οι λόγοι, που επικαλείται ο κ. Ακιντζί για να μην προσέλθει στο διάλογο, αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις». Εξάλλου, το ΑΚΕΛ και το τουρκοκυπριακό κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την αναβολή της αυριανής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί. Αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Τζεμάλ Οζιγίτ είχε συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον γ.γ. 'Αντρο Κυπριανού.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις ανησυχίες που έχουν αναπτυχθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά την «εξόφθαλμα λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται η πολιτική της ένωσης» και είπε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διαχωρίσει τη θέση του. Επίσης, παρέπεμψε και στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και του λαού, εάν υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων εξυπηρετεί τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη λύση. Πρέπει, είπε, οι ηγέτες, να καταβάλουν προσπάθειες να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Ο κ. Οζιγίτ είπε, ότι ενώ ήμασταν σε αναμονή της Γενεύης 2 στις αρχές Μαρτίου και οι συνομιλίες συνεχίζονταν, με την πρωτοβουλία μιας «ομάδας ρατσιστών-φασιστών», λήφθηκε από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής μια απόφαση και δυστυχώς έπληξε σοβαρά τις συνομιλίες.

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση αποχής του ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η μοναδική του έγνοια είναι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο.

Το κόμμα του, είπε, τάσσεται κατά της ένωσης, της διχοτόμησης, της προσάρτησης, και κατέκρινε οποιεσδήποτε προσπάθειες που έχουν στόχο να σπέρνουν εχθρότητα ανάμεσα στους Κύπριους.