Πέντε μήνες μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, απαιτείται ακόμη η από κοινού ανάληψη επενδύσεων και δράσεων για να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν.

Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της, ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι η ομαλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα συνιστούσε "έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης των κρατών-μελών να μοιράζονται την ευθύνη και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη".

Επί του παρόντος, και με βάση την έκθεση της Επιτροπής, ο εν λόγω οργανισμός διαθέτει περίπου 1.350 συνοριοφύλακες σε διάφορα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπληρώνοντας το υπάρχον εθνικό δυναμικό των κρατών-μελών, το οποίο υπερβαίνει τους 100.000 συνοριοφύλακες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, "παρά τη σημαντική διάθεση προσωπικού και τις συνεισφορές των κρατών-μελών, παρατηρούνται ακόμη ελλείψεις από πλευράς τόσο ανθρώπινων πόρων όσο και τεχνικού εξοπλισμού".

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά τις υλικές συνεισφορές στην εφεδρεία εξοπλισμού ταχείας αντίδρασης και τη διάθεση προσωπικού για τις εν εξελίξει κοινές επιχειρήσεις, καθώς και για τις τρεις νέες εφεδρείες παρατηρητών, συνοδών και ειδικών όσον αφορά τις επιστροφές.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι ελλείψεις αυτές πρέπει να καλυφθούν από τα κράτη-μέλη μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός μπορεί να παρέχει την αναγκαία στήριξη στα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Είναι επίσης αναγκαίο, όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, "να υλοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αδυναμιών ώστε να καλυφθούν πιθανές ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα προτού εκδηλωθεί μια νέα κρίση, κυρίως μέσω της κατά προτεραιότητα αντιμετώπισης των πλέον επειγόντων τρωτών σημείων".