Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες με επίκεντρο την τουρκική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου στην Τουρκία, εκστρατεία που η Αγκυρα επιμένει να θέλει να επεκτείνει στις χώρες της Ευρώπης όπου ζουν τουρκικές κοινότητες.

Η Τουρκία απέκλεισε επίσης τις κατοικίες του ολλανδού πρεσβευτή, του γενικού προξένου και του επιτετραμμένου, μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον υπουργό Εξωτερικών τη Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

 

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν Την οργή του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η απαγόρευση προσγείωσης των Ολλανδικών αρχών στο αεροσκάφος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Ταβούσογλου.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε σήμερα την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες». «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».
Οι αρχές του Ρότερνταμ ανακάλεσαν χθες την άδεια να παραστεί ο τούρκος ΥΠΕΞ σε συγκέντρωση υπέρ των σχεδίων του Ερντογάν να επεκτείνει τις εξουσίες του, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο μήνα. Και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά, του δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ως "απαράδεκτα". Ο κ. Ρούτε είπε ότι ο Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης στην Ολλανδία του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».