Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σχέση της Ολλανδίας με την Τουρκία το τελευταίο 24ωρο.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν επιθυμούν να μιλήσει στη χώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρά την απαγόρευση δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. 

Η τελευταία έδειξε ότι δεν αστειεύται, απαγορεύοντας στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο Υπουργό να προσγειωθεί. Η απόφαση προκάλεσε έντονη αντίδραση της Άγκυρας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για "φασισμό και απομεινάρια των ναζί".

Ωστόσο, η κόντρα δεν σταμάτησε εκεί. Λίγες ώρες μετά εκδόθηκε ανάλογη απαγόρευση για την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στο Ρότερνταμ. Εκείνη όμως δεν πτοήθηκε και δήλωσε ότι θα ταξιδέψει οδικώς μέχρι την ολλανδική μητρόπολη μέσω της Γερμανίας.

Και πάλι, όμως, οι ολλανδικές αρχές κράτησαν σκληρή στάση, σταματώντας το αυτοκίνητο της Καγιά και οδηγώντας τη συνοδεία της αστυνομίας πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία. Το δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Καγιά κηρύχθηκε σε «ανεπιθύμητο αλλοδαπό».

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν στο ολλανδικό έδαφος προεκλογικές εκστρατείες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

«Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε νωρίτερα χθες η Καγιά.«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά», πρόσθεσε

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα»

«Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Διαδήλωση εκατοντάδων Τούρκων στο Ρότερνταμ

Στο μεταξύ χθες βράδυ, περίπου 1.000 διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας.

Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία. Στη συνέχεια οι αρχές απομάκρυναν σταδιακά το πλήθος προκειμένου η διαδήλωση να τελειώσει.

"Aνεύθυνη η επίσκεψή της"

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες Σάββατο βράδυ, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Μπερτ Κέντερς, αποφάσισαν «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συνέχιζε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουτάλεμπ δήλωσε τη νύχτα ότι η Τουρκάλα υπουργός «βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ του Ρότερνταμ και της Γερμανίας» και οδηγείται στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.

«Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο Αμπουτάλεμπ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».

Αναβλήθηκαν εκδηλώσεις σε Σουηδία και Ελβετία

Ενδεικτικό του αντι-τουρκικού κλίματος στην Ευρώπη είναι πως αναβλήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοκρατών Ευρώπης (UETD) στην χώρα, Μουράτ Σαχίν

«Η επίσκεψη του υπουργού Τσαβούσογλου στην Ελβετία, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή αναβλήθηκε», τόνισε ο Σαχίν με ανάρτηση του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.