Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Τρίτη τις χώρες της G20 να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να συνεργαστούν για να διατηρήσουν τα οφέλη του εμπορίου, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να μειώσουν τις ανισορροπίες στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το Ταμείο ανέφερε πως χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να διατηρηθεί το εμπόριο ως μηχανή ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σημείωμα που δημοσίευσε την Τρίτη για τις προοπτικές και τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προσπαθεί να ισορροπήσει τα αιτήματα για πιο δίκαιο εμπόριο με τις παραδοσιακές του παροτρύνσεις για περισσότερη παγκοσμιοποίηση.

Οι χώρες με πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να εργαστούν με τις ελλειμματικές χώρες για την μείωση των ανισορροπιών.

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να αποφύγουμε όλοι τις πράξεις αυτοτραυματισμού» σημειώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνοδευτικό σημείο. «Αυτό απαιτεί να μείνουμε μακριά από πολιτικές που θα υπονόμευαν σοβαρά το εμπόριο, τη μετανάστευση, τις κεφαλαιακές ροές και τη διασυνοριακή ανταλλαγή τεχνολογιών. Τέτοια μέτρα θα έπλητταν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών» τονίζει.