Στις δέκα το βράδυ (τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες στην Ολλανδία, με τα πρώτα exit polls,να δίνουν προβάδισμα στον Ρούτε ενώ ο ακροδεξιός Βίλντερς τερματίζει δευτέρος. Συγκεκριμένα στο exit poll που πρόβαλλε το κρατικό ΝOS, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού καταλαμβάνει 31 έδρες, και το κόμμα του Βίλντερς 19.

Αναλυτικότερα

VD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 εκ των 150 εδρών.

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

 

 

 

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το 81% των Ολλανδών ψηφοφόρων, προσήλθε στις κάλπες. Ενδεικτικό είναι ότι λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%. Πάντως το ρεκόρ συμμετοχής είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

Την ίδια ώρα, και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς καταλαμβάνει 19 έδρες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, τότε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά

Ωστόσο τα πρώτα δεδομένα των exit polls, δείχνουν ότι δεν είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού, είτε από την κεντροδεξιά, είτε από την κεντροαριστερά, καθώς φαίνεται ότι θα χρειαστούν τέσσερα κόμματα. Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών είναι οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν 16 έδρες, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι υπέστησαν "καταποντισμό" καθώς συγκέντρωσαν μόλις 9 έδρες.

Βίλντερς: Ο Ρούτε δεν έχει απαλλαγεί ακόμα από εμένα

Σύμφωνα με το Reuters, "o Μαρκ Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls.

Παράλληλα, ο Γκέερντ Βίλντερς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, ως «μια επιτυχία» παρά το γεγονός ότι το Κόμμα για την Ελευθερία θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στην αναμέτρηση, μαζί με άλλα δύο κόμματα, πίσω από τους φιλελεύθερους VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ! Η πρώτη επιτυχία επετεύχθη!» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Και ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα!» συμπλήρωσε.

 

Ολλανδικές εκλογές: Η κόντρα με τον Ερντογάν βοήθησε τον Ρούτε 

 Ντάισελμπλουμ: Είμαστε Σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ  

Προσωπάρχης Μέρκελ: Συγχαρητήρια για το φανταστικό αποτέλεσμα [Εικόνα]

Ικανοποίηση Σούλτς για τα αποτελέσματα στις Ολλανδικές εκλογές [Εικόνα]