Δύο γερουσιαστές, οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσαν σήμερα ότι δεν διαθέτουν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο προκάτοχός του υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του.

"Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι ο Πύργος Τραμπ (στη Νέα Υόρκη) παρακολουθείτο από οποιαδήποτε υπηρεσία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε πριν είτε μετά την ημέρα των εκλογών του 2016", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Μπερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, και ο Δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ, ο αντιπρόεδρός της.

Στις 4 Μαρτίου ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε σάλο όταν κατηγόρησε μέσω του Twitter τον Μπαράκ Ομπάμα ότι διέταξε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών γραμμών του ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη. Ο Πύργος Τραμπ, όπου διαμένει η οικογένεια του προέδρου, ήταν και η βάση της προεκλογικής εκστρατείας του. "Μόλις ανακάλυψε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθούσε τις γραμμές μου στον Πύργο Τραμπ ακριβώς πριν από τη νίκη μου" ανέφερε στο μήνυμά του ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια και καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα διέψευσε αμέσως την πληροφορία. Ο Τραμπ στη συνέχεια ζήτησε από το Κογκρέσο να ερευνήσει την υπόθεση.

Οι δύο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Ντέβιν Νούνιες και ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, δήλωσαν επίσης την Τετάρτη ότι "δεν έχουν καμία απόδειξη ότι συνέβη κάτι τέτοιο" ενώ και η σύμβουλος του Τραμπ, η Κελιάν Κόνγουεϊ, είχε πει την Δευτέρα ότι "δεν διαθέτει αποδείξεις" για αυτές τις υποτιθέμενες υποκλοπές.

Το βράδυ της Τετάρτης, όταν ρωτήθηκε από το Fox News πώς πληροφορήθηκε ότι τον παρακολουθούσαν, ο ίδιος ο Τραμπ απάντησε: "Διάβασα πράγματα". Κατόπιν παρέπεμψε σε ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times και "σε άλλα πράγματα" που διάβασε και αναφέρονταν σε υποκλοπές. "Μην ξεχνάτε: όταν λέω τηλεφωνικές υποκλοπές, αυτές οι λέξεις ήταν μέσα σε εισαγωγικά (...) επειδή οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι κάτι σχετικά πεπαλαιωμένο. Αλλά καλύπτει (σ.σ. ο όρος) την παρακολούθηση και πολλά άλλα πράγματα", επέμεινε.