Τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Νεκρός είναι ο δράστης και ο αστυνομικός που μαχαίρωσε, ενώ δύο ακόμη πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν τους παρέσυρε αυτοκίνητο.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις Γάλλοι μαθητές, ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι Αρχές διέσωσαν επίσης μία γυναίκα που έπεσε στον Τάμεση. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή του Λονδίνου, η γυναίκα φέρει σοβαρά τραύματα.

Για την επίθεση έχει ενημερωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε τη συνεδρίαση του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με την Μέι.

«Ο Πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας Τερέζα) Μέι», δήλωσε ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ουεστμίνστερ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια, και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας το Λονδίνο ότι η Ουάσινγκτον του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζει προς το παρόν το περιστατικό η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, «μέχρι νεωτέρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η επέτειος της πολύνεκρης επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η επίθεση φαίνεται να εξελίχθηκε σε δύο «φάσεις» με έναν άνδρα να «πέφτει», το μεσημέρι της Τετάρτης, με το αυτοκίνητό του πάνω σε 12 πεζούς, στην Γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ, και κατόπιν να επιτίθεται με μαχαίρι σε φρουρό έξω από ο Βρετανικό Κοινοβούλιο, για να πέσει τελικά αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών και να ξεψυχήσει λίγο αργότερα.

Νοσοκόμοι εθεάθησαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους που κείτονταν στο έδαφος, μέσα στον περίβολο του κτιρίου του κοινοβουλίου, με την κινητοποίηση των αρχών να είναι πρωτοφανής καθώς το Λονδίνο βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό εξαιτίας των συνεχόμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη.

Μετά την επίθεση το κοινοβούλιο παρέμεινε αποκλεισμένο χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να μπει ή να βγει από το κτίριο.

Μόλις έγιναν γνωστές πληροφορίες για πυροβολισμούς έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι, συνοδευμένη από πάνοπλους αστυνομικούς, φυγαδεύτηκε από το χώρο και πλέον έχει επιστρέψει στο γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αυτός ο τραυματίας είναι ο δράστης:

Προσοχή-Σκληρές εικόνες από τους τραυματίες:

Δείτε τη στιγμή που ανακοινώνεται η εκκένωση της αίθουσας που συνεδρίαζε η Βουλή: