Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές αρχές την επομένη μιας επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τις φονικές επιθέσεις των Βρυξελλών.
Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης χθες νωρίς το απόγευμα όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.


Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο δράστης, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του, ενώ σημείωσαν ότι πιστεύουν πως «εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία».


Η υπόθεση της ταυτότητας του τρομοκράτη που αιματοκύλισε το Λονδίνο εξελίσσεται σε θρίλερ: Ο 42χρονος Αμπού Ιζαντίν, τον οποίο κατονόμασαν έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως τον άνθρωπο που έκανε τη διπλή αιματηρή επίθεση το απόγευμα, φέρεται να βρίσκεται ακόμη στις βρετανικές φυλακές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι ο δράστης.


Έγκυρα βρετανικά μέσα, όπως η εφημερίδα Independent, είχαν επικαλεσθεί μάλιστα πληροφορίες από τη Μητροπολιτική Αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες ο Ιζαντίν ήταν ο δράστης.
Όπως ανακοίνωσε σε νέα συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου οι αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση ως ένα περιστατικό που σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία αν και ακόμα η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η βρετανική αστυνομία επιμένει ότι πρόκειται για έναν δράστη επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «μοναχικού λύκου» που διατυπώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.
Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης.
Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.