Φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε δρόμο σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, με απολογισμό τουλάχιστον τρεις νεκρούς και τραυματίες.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει μέχρι αυτή την ώρα επίσημο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Άλλα Μέσα Ενημέρωσης της Σουηδίας μιλούν για τρεις και άλλα για πέντε νεκρούς και για μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Έχει πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός άνδρα, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν ακόμα άνδρα:

Σύμφωνα με σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό, μετά τη σύγκρουση ακολούθησαν πυροβολισμοί. Το φορτηγό ανήκει στην σουδηδική ζυθοποιία Spendrups, το οποίο εκλάπη νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, είναι ένα από τα τέσσερα φορτηγά που μοιράζουν εμπορεύματα στην πόλη. Στη διάρκεια μίας παράδοσης που ο οδηγός ξεφόρτωνε, ένας άνδρας έκλεψε το φορτηγό και διέφυγε.

Περαστικοί και αστυνομικοί κάλυπταν ακόμα και με σακούλες σκουπιδιών τα πτώματα στους δρόμους, όπως αναφέρει μάρτυρας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι νεκροί είναι σίγουρα δύο, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Αμέσως μετά το χτύπημα εκκένωσε την περιοχή, δίνοντας παράλληλα εντολή να κλείσει το μετρό.

Στη θέα του φορηγού που έτρεχε ανεξέλεγκτο, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν.

Ένας από αυτούς μίλησε στην εφημερίδα Aftonbladet. "Είδα ένα φορτηγό να έρχεται από το πουθενά. Δεν είδα αν το οδηγούσε κάποιος, αλλά ήταν εκτός ελέγχου. Είδα τουλάχιστον δύο ανθρώπους να παρασύρονται από το όχημα-Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί".

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα στα πρότυπα εκείνων στη Νίκαια και το Βερολίνο, ωστόσο, αυτή είναι η υποψία των αρχών, όπως επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν, περίπου μία ώρα αφού ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ' οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Βίντεο κατέγραψε ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι: 

 

 

Καρέ καρέ η σύλληψη του υπόπτου από τις Σουηδικές αρχές

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικόνα της σύλληψης ενός υπόπτου για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Νορβηγία-Φινλανδία

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω του Twitter.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν.

Στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

 

Γιουνκέρ: Επίθεση εναντίον όλων μας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε σήμερα μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία, μετά την επίθεση με φορτηγό στη Στοκχόλμη, υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη σήμερα» επισήμανε ο Γιούνκερ σε ένα δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

«Μια επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους (της ΕΕ) είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.