Συγκλονισμένη είναι η Σουηδία και ολόκληρη η Ευρώπη από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που ξύπνησε μνήμες από το μακελειό στη Νίκαια και στο Βερολίνο.

Θρήνος, φόβος, μεσίστιες σημαίες. Η Στοκχόλμη, μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση "καρμπόν" με εκείνη στο Λονδίνο πριν από μερικές εβδομάδες ή ακόμα και με εκείνες στη Νίκαια και το Βερολίνο, θρηνεί τους τέσσερις νεκρούς και αγωνιά για την κατάσταση των τραυματιών.

24 ώρες μετά την επίθεση, οι σουηδικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τους τέσσερις νεκρούς. Τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Τη στιγμή που κάποιος αποφάσισε να θερίσει ζωές. Μυστήριο υπάρχει και με την τύχη ενός 11χρονου κοριτσιού που σύμφωνα με τη Daily Mail αγνοείται από το απόγευμα της Παρασκευής.

Το παιδί, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί, έχει χαθεί από την Παρασκευή και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περπατούσε στη λεωφόρο Drottninggatan, όπου έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, η αστυνομία επισκέφτηκε τους γονείς του παιδιού και ζήτησε να πάρει αντικείμενα από το σπίτι της που θα έχουν το DNA της. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει (ούτε και διαψεύσει) αν το παιδί είναι ανάμεσα στα θύματα, όμως οι γονείς και οι συγγενείς της αγωνιούν και είναι απεγνωσμένοι για πληροφορίες.

Ένας 39χρονος Ουζμπέκος είναι ο άνθρωπος φέρεται να σκόρπισε το θάνατο στην καρδιά της Στοκχόλμης. Λίγο μετά το χτύπημα εντοπίστηκε από την αστυνομία στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμη.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης της επίθεσης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ και πρόσθεσε:
Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, ο 39χρονος που ζει τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και φέρεται να είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον λογαριασμό του στο Facebook βρέθηκαν posts για το Ισλαμικό Κράτος και προπαγανδιστικό υλικό της οργάνωσης.

Οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν και έναν δεύτερο άνδρα που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση, όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Ο άνδρας συνελήφθη στο προάστιο Χούλτσα στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης, με την αστυνομική πηγή να αναφέρει ότι συνδέεται με τον πρώτο ύποπτο που τελεί υπό κράτηση από αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ήθελε να ανατινάξει τη Στοκχόλμη

Λίγες ώρες μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που συγκλονίζουν από τις αστυνομικές έρευνες. Στη θέση του οδηγού του φορτηγού εντοπίστηκε μία συσκευή γεγονός που δείχνει ότι ο δράστης ήθελε να ανατινάξει το κέντρο της Στοκχόλμης και να αφαιρέσει τη ζωή περισσότερων ανθρώπων.

«Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας

Νταν Έλιασον και πρόσθεσε:

Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης.