Εκατοντάδες Σύροι φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό διαμαρτυρόμενοι για τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα, την περασμένη εβδομάδα, σε μια βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

"Ο Τραμπ στηρίζει την τρομοκρατία" έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν επίσης συριακές σημαίες και πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την περασμένη Πέμπτη οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ στη βάση του Αλ Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς, σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα, δύο ημέρες νωρίτερα, στην πόλη Χαν Σεϊχούν. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και υποστηρίζει ότι έπληξε μια "αποθήκη" των τζιχαντιστών που περιείχε "τοξικές ουσίες". Χαρακτήρισε μάλιστα την αμερικανική επίθεση "ηλίθια και ανεύθυνη ενέργεια".

"Βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τα αμερικανικά πλήγματα" είπε ο Αγιάντ Ταλάμπ, ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού τμήματος της Εθνικής Ένωσης Σύρων Σπουδαστών (Unes) που οργάνωσε την κινητοποίηση. "Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας", πρόσθεσε.

"Η αμερικανική επίθεση (...) είναι ντροπή για τη δημοκρατία την οποία προσποιούνται ότι υπερασπίζονται οι ΗΠΑ" είπε ένας άλλος φοιτητής, ο Μαχμούντ Ίσα.

Η Unes παρέδωσε στα γραφεία του ΟΗΕ μια επιστολή που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες.