Πάπας: Η βία δεν αποτελεί θεραπεία για τον θρυμματισμένο κόσμο μας
Μήνυμα υπέρ της ειρήνης από τον Ποντίφικα
Στην όλο και αυξανόμενη βία στον πλανήτη μας και στο πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί αναφέρεται ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του, τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
"Η βία δεν αποτελεί θεραπεία για τον θρυμματισμένο κόσμο μας" τονίζει ο πoντίφικας και εξηγώντας αναλυτικά την σκέψη του, προσθέτει:
"Θεωρώ ότι σήμερα η αμαρτία εμφανίζεται με όλη την καταστρεπτική της δύναμη στους πολέμους, στις διάφορες μορφές βίας και κακομεταχείρισης, στην εγκατάλειψη των ασθενέστερων. Τις συνέπειες τις πληρώνουν πάντα οι τελευταίοι, οι ανυπεράσπιστοι. Θέλω μόνο να ζητήσω ακόμη πιο δυναμικά ειρήνη για τον κόσμο αυτό που είναι υποδουλωμένος στους εμπόρους όπλων οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με το αίμα των ανδρών και των γυναικών. Όπως τόνισα και στο πρόσφατο μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, ο περασμένος αιώνας σημαδεύθηκε από δυο τρομερούς παγκόσμιους πολέμους, γνώρισε την απειλή του πυρηνικού πολέμου και έναν μεγάλο αριθμό άλλων συγκρούσεων, ενώ σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν φοβερό παγκόσμιο πόλεμο που μαίνεται σε διαφορετικές περιοχές. Δεν είναι εύκολο να μάθουμε αν σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ή λιγότερο βίαιος από ό,τι ήταν χθες ούτε αν τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και οι συνεχείς μετακινήσεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, μας βοηθούν να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της βίας αυτής ή μας κάνουν να την συνηθίσουμε".
Απαντώντας στην ερώτηση της La Repubblica "Ποιος είναι ο στόχος των συνεχών αυτών πολέμων", ο Αργεντινός πάπας υπογραμμίζει:
"Διερωτώμαι και εγώ πάντα: σε τι στοχεύουν; Η βία επιτρέπει να επιτευχθούν στόχοι με αξία διαρκείας; Αυτό που πετυχαίνει δεν είναι μόνο να προκαλεί αντίποινα και μια δίνη θανατηφόρων συγκρούσεων που παράγουν οφέλη μόνον για λίγους πολέμαρχους; Το είπα επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω: η βία δεν είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον θρυμματισμένο κόσμο μας. Το να απαντάς στην βία με βία οδηγεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε υποχρεωτικές μεταναστεύσεις και τεράστιες κακουχίες, διότι μεγάλο ποσοστό των πόρων μας προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς και αφαιρείται από τις καθημερινές ανάγκες των νέων, των οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, των ηλικιωμένων, των αρρώστων, της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη. Στην χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, πνευματικό και σωματικό, πολλών, αν όχι όλων των ανθρώπων".
Σε σχέση, τέλος, με το γενικότερο μήνυμα του Πάσχα, ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει πως "όλοι είμαστε αμαρτωλοί, αλλά ο Ιησούς μας συγχωρεί με την ευσπλαχνία του" και προσθέτει πως "πρέπει να έχουμε το θάρρος να πάμε ενώπιον του Ιησού, να ζητήσουμε συγγνώμη για τις αμαρτίες μας και να προχωρήσουμε".