Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν έχουν προβάδισμα στις εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με τα μόνα - ανεπίσημα - exit polls από τη βελγική δημόσια τηλεόραση. Έκλεισαν οι πρώτες κάλπες στη Γαλλία, ενώ σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, θα κλείσουν στις 9 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το RTBF, ο Μακρόν (24%) και η Λεπέν (22%) περνούν στον β' γύρο, τρίτος έρχεται ο Φιγιόν (20,5%) και τέταρτος ο Μελανσόν (18%). Ωστόσο, γαλλικά ΜΜΕ όπως η Liberation προειδοποιούν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα.

Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις από τη Γαλλία στο live blog του parapolitika.gr:

Δείτε επίσης:

Γαλλία: Στο 69,42% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

L' Espresso: «Οι πιο αβέβαιες γαλλικές εκλογές»

Έμειναν χωρίς αφίσες τα εκλογικά κέντρα της Λεπέν στο εξωτερικό

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διεξάγεται από το πρωί σήμερα μετά από μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές, σκάνδαλα και εκπλήξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Κι αυτό γιατί οι τέσσερις υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Αυξημένα ελαφρά η συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής

Το μεσημέρι της Κυριακής, η συμμετοχή ήταν 28,54%, έναντι 28,29% την ίδια ώρα στην εκλογή του 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Βρίσκεται σε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Μόνο το 2007 η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή και έφτανε το 31,21% το μεσημέρι.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Στην τελευταία δημοσκόπηση Cevipof, η οποία διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria, σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε 23% πρόθεση ψήφου, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Μελανσόν 19%.

Στη φωτογραφία, η Μαρίν Λεπέν ψηφίζει ψηφίζει στην εκλογική της περιφέρεια Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais), το πρωί της Κυριακής, υπό τα φλας δεκάδων φωτογράφων.

 

Κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου θα ψήφιζε η Μαρίν Λεπέν ακτιβίστριες από την ομάδα Femen προσπάθησαν να την εμποδίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο νεότερος υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί των δημοσκοπήσεων, ψήφισε με την σύζυγό του, το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Τουκέ.

Ενδεικτικό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού Journal du Dimanche «Votez!» [«Ψηφίστε!»].

Στις σελίδες του περιοδικού πολλές προσωπικότητες κάνουν έκκληση υπέρ της συμμετοχής στην εκλογή: Η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διάσημος γάλλος συγγραφέας Jean d'Ormesson (υποστηρικτής του Φιγιόν), κ.ά.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών... κάνει πλάκα: Ανεβάζει φωτό του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη

Για να καταπολεμήσει την αποχή, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους γάλλους πολίτες να ψηφίσουν και επιστράτευσε το χιούμορ για να το πετύχει. Ανέβασε στο Twitter φωτό του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη, του «Salt Bae». Το 2012 η αποχή έφτασε το 20,52% στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, στο 16,22% στον δεύτερο γύρο.

«Σήμερα είναι η ημέρα! Εχετε ως τις 19:00 ή ως τις 20:00 για να πάτε να ψηφίσετε», γράφει το μήνυμα.

Ψήφισε το πρωί ο Ολάντ 

 

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πόλη Tulle, στην περιοχή Corrèze, που είναι η πρώην εκλογική του περιφέρεια. Δεκάδες φωτογράφοι τον περιτριγύρισαν και ο Ολάντ έσφιξε τα χέρια όλων και συζήτησε για ώρα πριν αποχωρήσει. Χειροκροτήθηκε βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο και στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε το τρένο για το Παρίσι.

Ο Μπενουά Αμόν ψήφισε στην περιφέρειά του

 

Ο επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην πόλη Trappes (Yvelines). Με ένα άκρως αριστερό πρόγραμμα και μεγάλα ερωτηματικά για την ΕΕ, ο Μπενουά Αμόν κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις (7%) και δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να προκριθεί.

Σαπέν: Αποκλείεται να βούμε από το ευρώ, όποιος κι αν εκλεγεί

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα διαφωνούσαν με μία έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και θα ήταν σχεδόν απίθανο να πετύχει κάτι τέτοιο ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

Δύο από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που είναι σε εξέλιξη- η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν- έχουν ταχθεί ενάντια στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Στη ζωή, όλα είναι πιθανά, ακόμη και τα πιο ηλίθια πράγματα», σχολίασε ο Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσινγκτον. «Αλλά αν είναι με κάτι συνδεδεμένοι οι Γάλλοι, αυτό είναι το ευρώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, στην Wall Street Journal.

Η Λεπέν έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην ΕΕ, αν κερδίσει τις εκλογές. Ομως, δημοσκόπηση που έγινε τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι σχεδόν τα 3/4 των Γάλλων είναι αντίθετοι με την επιστροφή στο φράγκο.

Οποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, θα πρέπει να έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου για τα πλάνα του, ακόμη και για ζητήματα όπως η διενέργεια δημοψηφίσματος, σημείωσε ο Σαπέν. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο.

«Ακόμη κι αν συμβεί το χειρότερο, η εκλογή ενός ακραίου υποψηφίου της δεξιάς ή της αριστεράς, αυτό δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα της άσκησης εξουσίας. Δεν βλέπω πώς οι ακραίοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Είναι απολύτως απίθανο», δήλωσε ο Σαπέν.

Ψηφίζουν και οι Γάλλοι στην Ινδία

Στην Ινδία οι Γάλλοι άρχισαν να ψηφίσουν σήμερα πιο νωρίς, εξαιτίας της διαφοράς της ώρας. Στην πόλη Pondichéry, νότια της χώρας, ζουν 6 774 Γάλλοι.

Ακροδεξιά, νεοκομμουνισμός, κέντρο -Οι 3 επιλογές

Ωστόσο, αυτό που θα μείνει από τις προεδρικές εκλογές του 2017 είναι ότι ο δικομματισμός θα αφήσει την τελευταία του αναπνοή: μια ακροδεξιά ηγέτης, η Μαρίν Λεπέν, ένας νεοκομμουνιστής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ένας κεντρώος, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπούν τον δικομματισμό. Αντίθετα, βρίσκονται στους αντίποδες του πολιτικού συστήματος. Λεπέν, Μελανσόν και Μακρόν προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων και των υποψηφίων του δικομματισμού -του Δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν. Ενα φαινόμενο που στα γαλλικά αποτελεί πλέον παράδοση και αποκαλείται « dégagisme » -που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «πάρτε πόδι». Αλλοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «ανάγκη ανανέωσης».

Τέλος δικομματισμού

Η άνοδος-έκπληξη του Εμμανουέλ Μακρόν και του κινήματος «Εμπρός!» εγγράφεται σε αυτή την τάση την κατάρρευσης του δικομματισμού Αριστερά-Δεξιά. Αλλά οι εκλογές του 2017 χαρακτηρίζονται, επίσης, από την τρομερή άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την υποψηφιότητα του Μελανσόν, και την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Το 2012 η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει 17,9% στις προεδρικές εκλογές, ήτοι 6,4 εκατομμύρια ψήφους. Αν η Λεπέν πάρει τελικά την Κυριακή 23 Απριλίου τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη 7,25 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων.

Το «τέλος» των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς παράταξης αναμένεται να συμβεί την Κυριακή 23 Απριλίου. Αν κανείς από τους δύο υποψηφίους των σοσιαλιστών και των συντηρητικών δεν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, στη Γαλλία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Από το 1965, τα δύο αυτά παραδοσιακά κόμματα ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 44% μαζί, σε προεδρική εκλογή.