Δεν προχώρησε, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ «υποβάθμισε» τις ανησυχίες για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της υπερδύναμης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η Fed έδωσε έμφαση στην ισχύ της αγοράς εργασίας, σε μια ένδειξη πως μπορεί να συσφίξει την νομισματική πολιτική, ακόμη και τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο της μετάδοσης ενός αισιόδοξου αισθήματος μετά τη διήμερη συνεδρίαση της, η Fed ανέφερε ακόμη πως οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να είναι στέρεες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ισχυροποιηθεί και ο πληθωρισμός «κυμαίνεται κοντά» στο μακροπρόθεσμο στόχο της (2%).

«Η επιτροπή θεωρεί την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ως πιθανώς μεταβατική», τόνισε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Η αγορά εργασίας εξακολούθησε να ισχυροποιείται, παρότι επιβραδύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα και «τα θεμελιώδη που υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κατανάλωσης παρέμειναν στέρεα», πρόσθεσαν σύμφωνα με το Reuters οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25%, κατά την τελευταία συνεδρίασή της το Μάρτιο, στο επίπεδο του 0,75-1%.

Πριν τη συνεδρίαση, οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής κατέστησαν σαφές πως, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, η κεντρική τράπεζα είναι πιο σίγουρη γύρω από την πρόβλεψή της για δύο ακόμη αυξήσεις στα επιτόκια το 2017.

Ωστόσο οι FT επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσέφερε συγκεκριμένες ενδείξεις πως η δεύτερη άνοδος του 2017 θα γίνει άμεσα, διατηρώντας την προηγούμενη ρητορική της και περιγράφοντας τα ρίσκα για την οικονομία ως ισορροπημένα. Η ανακοίνωσή της υπαινίσσεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει «ανοικτές» τις επιλογές της καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας, αλλά μια άνοδος μετά το υποτονικό πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κίνηση τον Ιούνιο, κάτι που ευρέως αναμένουν οι αγορές.

Η Fed βρίσκεται στον πρώτο της κύκλο σύσφιξης εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αφότου για χρόνια κράτησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει σε υγιή κατάσταση μετά την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα έδειξε πως δεν ανησυχεί πολύ για την επιβράδυνση του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι «κυμαίνεται κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο της επιτροπής για 2%».

Η επιτροπή, επίσης, ετοιμάζεται να ανακοινώσει κάποια στιγμή φέτος το πότε και το πώς η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της που έχει αγγίξει τα 4,5 τρισ. δολάρια. Η σημερινή ανακοίνωση δεν προσέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες πάνω σε αυτό.

Η Fed συζητά εδώ και κάποια διάστημα το πώς θα περιορίσει τον μεγάλο της ισολογισμό, που διογκώθηκε λόγω των παρεμβάσεών της. Το χαρτοφυλάκιό της αυξήθηκε δραματικά στη διάρκεια της κρίσης, καθώς αγόραζε Treasuries και ενυπόγραφα χρεόγραφα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη.

Η Fed έχει υπαινιχθεί ότι προβλέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης των θέσεών της αργότερα φέτος, αν η οικονομία παραμείνει σε ικανοποιητική πορεία. Δεν άλλαξε σε τίποτα τη ρητορική της σήμερα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τις λήξεις τίτλων που κατέχει μέχρι η ομαλοποίηση των επιτοκίων να «έχει προχωρήσει πολύ».