Σε πανηγυρικούς τόνους μίλησε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του στο Λούβρο ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Κυριακής.

Σε μία κίνηση με βαθύ συμβολισμό, ο 39χρονος έφτασε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το Λούβρο με την υπόκρουση του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι του γαλλικού, ενώ με το τέλος της ομιλίας του κρατώντας το χέρι της συζύγου του τραγούδησαν δυνατά τη «Μασαλιώτιδα».

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται τις ψήφους όλων, διευκρινίζοντας ότι «την προσεχή πενταετία θα κάνω τα πάντα ώστε να μη χρειαστεί να ψηφίσουν ξανά εξτρεμιστές». Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο που έχει μπροστά του είναι τεράστιο. 

«Ευχαριστώ φίλοι μου. Σήμερα έχετε κερδίσει, η Γαλλία έχει κερδίσει. Ξέρω ότι πολλοί με ψήφισαν χωρίς να πιστεύουν σε εμένα, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Ξέρω ότι έχουμε διαφορές, αλλά θα τις σεβαστώ.

Σέβομαι και τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν. Αλλά την προσεχή πενταετία θα κάνω τα πάντα ώστε να μη χρειαστεί να ψηφίσουν ξανά εξτρεμιστές.

Απόψε όλος ο πλανήτης μας παρακολουθεί. Περιμένουν από εμάς να προστατέψουμε τις ελευθερίες και αυτούς που είναι καταπιεσμένοι.

Το έργο μας είναι τεράστιο και ξεκινά από αύριο», είπε μεταξύ άλλων στη νικητήρια ομιλία του ο Μακρόν.

«Εγγυώμαι την ενότητα του λαού μας»

Νωρίτερα, μιλώντας από τα αρχηγεία του, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι κινδυνεύει ο πολιτισμός και η ελευθερία της Γαλλίας, ωστόσο ο ίδιος θα παλέψει για τα συμφέροντα της χώρας και για την Ευρώπη.

Τόνισε ότι σέβεται αυτούς που ψήφισαν άκρα από θυμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας, «όσο και να κρατήσει».«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη σας. Είναι τιμή και ευθύνη. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν θα σας ξεχάσω. Απευθύνομαι σε όλους, όποιον και να ψηφίσατε. Θέλω να απευθύνω χαιρετισμό στη Μαρίν Λεπέν. Ο θυμός έκανε κάποιους να επιλέξουν τα άκρα. Τους σέβομαι.

Εγγυώμαι την ενότητα του λαού. Είμαστε κληρονόμοι μίας μεγάλης ιστορίας. Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και την Ευρώπη, κινδυνεύει ο πολιτισμός μας και η ελευθερία μας. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν θα με σταματήσει κανένα εμπόδιο.

Ζήτω η Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.