Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας επικρατώντας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με ποσοστό μεγαλύτερο από 65,1%. Πρόκειται για μία ιστορική νίκη, καθώς γίνεται ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών, ενώ πολιτεύτηκε ανεξάρτητος έχοντας εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή μόλις τρία χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή η Μαρίν Λεπέν που ήλπιζε σε μία «αξιοπρεπή» ήττα με μικρή διαφορά, δεν συγκέντρωσε ούτε 40% παρά την υψηλή αποχή, γεγονός που «ψαλιδίζει» τις ελπίδες της ακροδεξιάς για άνοδο στην Ευρώπη. Ανησυχητικό είναι το ύψος της αποχής, καθώς άγγιξε το 25%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1969. Ρεκόρ επίσης σημειώθηκε και στα λευκά και τα άκυρα που ξεπέρασαν τα 4,2 εκατομμύρια, νούμερο σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο το 2012.

Μακρόν: «Εγγυώμαι την ενότητα του λαού»

Ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλία ως Γάλλος πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, σε μία κίνηση με βαθύ συμβολισμό, προσήλθε στο Λούβρο για να μιλήσει με την υπόκρουση του ύμνου της ΕΕ και όχι του γαλλικού. Ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι κινδυνεύει ο πολιτισμός και η ελευθερία της Γαλλίας, ωστόσο ο ίδιος θα παλέψει για τα συμφέροντα της χώρας και για την Ευρώπη. Τόνισε ότι σέβεται αυτούς που ψήφισαν άκρα από θυμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας, «όσο και να κρατήσει». «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη σας. Είναι τιμή και ευθύνη. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν θα σας ξεχάσω. Απευθύνομαι σε όλους, όποιον και να ψηφίσατε. Θέλω να απευθύνω χαιρετισμό στη Μαρίν Λεπέν. Ο θυμός έκανε κάποιους να επιλέξουν τα άκρα. Τους σέβομαι.   Εγγυώμαι την ενότητα του λαού. Είμαστε κληρονόμοι μίας μεγάλης ιστορίας. Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και την Ευρώπη, κινδυνεύει ο πολιτισμός μας και η ελευθερία μας. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν θα με σταματήσει κανένα εμπόδιο.

 Οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα

Χαμογελαστή η ηττημένη ακροδεξιά υποψήφια δήλωσε ότι τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον αντίπαλό της. «Οι Γάλλοι ψήφισαν τη συνέχιση της υπάρχουσας πολιτικής. Του ευχήθηκα να επιτύχει στο έργο του. Θα είμαι επικεφαλής της μάχης των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μαρίν Λεπέν. Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. "Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τερέζα Μέι για τη νίκη Μακρόν. Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.