Ο Φρανσουά Ολάντ αποχωρεί από τα Ηλύσια Πεδία την Κυριακή, δίνοντας τη «σκυτάλη» της γαλλικής προεδρίας στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο 62χρονος σοσιαλιστής εγκαταλείπει την πολιτική και βγαίνει πια στη σύνταξη με κάθε επισημότητα, απολαμβάνοντας μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσό κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι τέως πρόεδροι της Δημοκρατίας στη Γαλλία δικαιούνται σύνταξη 15.000 ευρώ τον μήνα, μαζί με άλλα προνόμια, όπως ένα επιπλωμένο διαμέρισμ, δύο άτομα στην υπηρεσία του, ένα αυτοκίνητο με δύο οδηγούς, δύο αστυνομικούς για τη φύλαξή του και επτά συνεργάτες για τις εργασίες του.

Επίσης, ο Φρανσουά Ολάντ δικαιούται αποζημίωση 5.164 ευρώ τον μήνα και σύνταξη από άλλα επαγγέλματα, που παραμένει άγνωστο αν θα τις διεκδικήσει, ενώ, εφόσον πάρει την απόφαση να γίνει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, θα λαμβάνει αμοιβή επιπλέον 14.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα παραπάνω ποσά είναι μεγάλα και για τον λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει συζήτηση στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας για «ψαλίδι» στα προνόμια των τέως προέδρων. Είναι ενδεικτικό πως αυτά του Νικολά Σαρκοζί αγγίζουν τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η απόφαση της συνταξιοδότησης του Ολάντ: