Πιστωτές της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας του Πουέρτο Ρίκο συμφώνησαν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα χρεόγραφα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του νησιού, Ρικάρντο Ροσέλο.

Αν η συμφωνία εγκριθεί και από άλλους πιστωτές, το εποπτικό συμβούλιο και ένα δικαστήριο των ΗΠΑ, η αναπτυξιακή τράπεζα θα εκκαθαριστεί και οι επενδυτές θα λάβουν ομόλογα που θα εκδώσει μια νέα οντότητα.

Με βάση τη συμφωνία, οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα ομόλογα τους στο 55%, 60% και 75% της ονομαστικής τους αξίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύο εβδομάδες αφότου το Πούερτο Ρίκο ξεκίνησε τις διαδικασίες πτώχευσης. Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταλήξει σε παρόμοια συμφωνία με τους πιστωτές της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί παράδειγμα ότι η κυβέρνηση ανακτά την αξιοπιστία που είχε χάσει τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Ροσέλο. «Eίμαστε ικανοποιημένοι με αυτήν τη συμφωνία» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, η συμφωνία επιβάλλει απώλειες στους ομολογιούχους, αλλά όχι μεγαλύτερες από αυτές που θα είχαν αν πουλούσαν τα ομόλογα τους στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Ροσέλο ανέφερε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, πως το 45% των ομολογιούχων έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.