Κάλεσμα σε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του ΝΑΤΟ απηύθυναν ενώσεις φοιτητών και μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Οι δύο διαδηλώσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο της αστυνομίας των Βρυξελών να υποστηρίζει ότι θα συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου.

Το κάλεσμα στη πρώτη διαδήλωση έκαναν αρχικά ενώσεις φοιτητών της Γάνδης (βορειοδυτικά) και των Βρυξελλών, ενώ στην κινητοποίηση κάλεσαν επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Oxfam, η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αριστεράς.

Την επομένη —την ημέρα της συνόδου— προβλέπεται να γίνει μια συγκέντρωση, «στατική» αυτή τη φορά, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη νέα έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η οποία θα εγκαινιαστεί για την περίσταση, με τους διοργανωτές να μιλούν για μια «διαδήλωση περισσότερο πολιτική παρά εναντίον ενός προσώπου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομία των Βρυξελλών φοβάται «σοβαρά επεισόδια», ειδικά από μέρους ενός «σκληρού πυρήνα» διαδηλωτών που αναμένεται πως θα ταξιδέψουν από τη Γερμανία το πρωί της Δευτέρας. Διαδηλωτές αναμένεται να φθάσουν στην βελγική πόλη από την Ολλανδία και τη Γαλλία.