Κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει σήμερα, καθώς η Άγκυρα ζητά εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη μετά το περιστατικό με τις διαδηλώσεις υποστηρικτών του PKK στην Ουάσινγκτον κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε ξαφνικά το γεύμα που θα παρέθετε στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και άλλους ξένους ηγέτες.

Τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις ΗΠΑ καλώντας τον πρέσβη της χώρας να δώσει εξηγήσεις για την «επιθετική και αντιεπαγγελματική» δράση των Αμερικανικών αρχών, οι οποίοι επενέβησαν όταν άνθρωποι της ασφάλειας του Μελβούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκαν στους Κούρδους διαδηλωτές του ΡΚΚ.

Η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα για αυτό το διπλωματικό επεισόδιο, τονίζοντας ότι η επέμβαση των αρχών παραβίασε κάθε διπλωματικούς κανόνες και πρακτικές, όπως αναφέρει.

Το ΥΠΕΞ τονίζει επίσης ότι η επιτυχημένη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν πρέπει να επισκιαστεί από «την ανικανότητα των Αμερικανικών αρχών να λάβουν επαρκή μέτρα ασφαλείας σε κάθε στάδιο του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης».

Στο βίντεο διακρίνονται με κοστούμι οι άνδρες της ασφάλειας του Μελβούτ Τσαβούσογλου να επιτίθενται σε διαδηλωτές, τη στιγμή που Αμερικανοί αστυνομικοί προσπαθούν να τους σταματήσουν: