Στη δημοσιότητα έδωσαν οι βρετανικές αρχές την φωτογραφία του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου Λίβυου γεννημένου στη Βρετανία που αιματοκύλισε το βράδυ της Δευτέρας το Μάντσεστερ. Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν από κάποια χρόνια ο Αμπέντι φαίνεται να παρακολουθεί κάποιου είδους μάθημα σε τζαμί. Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές. Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι.

Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι είχε ταξιδέψει στη Συρία πριν την επίθεση, και είχε «αποδεδειγμένες σχέσεις με το ISIS»,  αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, επικαλούμενος πληροφορίες των γαλλικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ήταν γνωστός στις αρχές αλλά δεν αποτελούσε αντικείμενο κάποιες εν εξελίξει έρευνας ούτε θεωρούνταν ότι αποτελούσε υψηλό κίνδυνο. Αντίθετα θεωρούνταν περιφερειακή φιγούρα ακριβώς όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Ουεστμίνστερ Καλίντ Μασούντ.
Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο 22χρονος έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που τον βοήθησε να φτιάξει τη βόμβα. 

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Ευρωπαίος τζιχαντιστής 


Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Διαβάστε επίσης:

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία

Μια 15χρονη το τέταρτο επιβεβαιωμένο θύμα της επίθεσης στο Μάντσεστερ

Μια προσευχή για το Μάντσεστερ - Αγρυπνία για τα θύματα της επίθεσης