Να αποκρυπτογραφήσουν την προετοιμασία και το χρονικό της επίθεσης στο Μάντσεστερ επιχειρούν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Σε αυτή τη φάση, οι αρχές ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τον φερόμενο δράστη, τις διασυνδέσεις και το περιβάλλον του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης, ο αδελφός του φερόμενου δράστη ομολόγησε -μετά τη σύλληψή του- ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Χασέμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι (…) και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης» επισημαίνει σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook η Δύναμη Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Συνελήφθη και ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη

Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ συνελήφθη σήμερα στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος μιας μονάδας των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας. «Ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη επίσης» μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Χασέμ, του αδελφού του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Δύναμης Αποτροπής» Άχμεντ Μπιν Σάλεμ.

Ο Ραμαντάν Αμπέντι υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά», υπογραμμίζοντας πως ο Σαλμάν είχε πει στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες... δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε ο Αμπέντι, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε.

«Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

Έξι συλλήψεις στην Βρετανία

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την σύλληψη μιας γυναίκας, φτάνοντας στην έκτη κατά σειρά σύλληψη υπόπτου για την επίθεση αυτοκτονίας Μάντσεστερ.

Η σύλληψη της γυναίκας έγινε έπειτα από έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Μπλάκλεϊ, μια γειτονιά στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, χωρίς να αναφέρουν το όνομα και την ηλικία της γυναίκας.

Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που μετέφερε ένα δέμα, στην πόλη Γουίγκαν, σε απόσταση 27 χιλιομέτρων δυτικά του κέντρου του Μάντσεστερ.

«Προχωρήσαμε σε μια σύλληψη στο Γουίγκαν σήμερα το απόγευμα σε σχέση με τις έρευνες για το φρικιαστικό περιστατικό στο Μάντσεστερ Αρένα» δήλωσε μια εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας και συμπλήρωσε πως όταν συνελήφθη «ο άνδρας είχε μαζί του ένα δέμα το οποίο εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».