Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε ένας 20χρονος Βρετανός φοιτητής που τον περασμένο χρόνο είχε τοποθετήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο μετρό του Λονδίνου, ο οποίος απενεργοποιήθηκε την τελευταία στιγμή από τους πυροτεχνουργούς.

Ειδικότερα, ο Ντέιμον Σμιθ, χωρίς να έχει καμία σχέση με τζιχαντιστές, έφτιαξε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του, ακολουθώντας οδηγίες που βρήκε στο Διαδίκτυο. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε ένα ξυπνητήρι, εκρηκτικές ύλες και βίδες.

Ο Σμιθ είχε προγραμματίσει το ξυπνητήρι για να πυροδοτηθεί ο μηχανισμός λίγα λεπτά αργότερα. Ωστόσο, άλλοι επιβάτες είδαν το εγκαταλειμμένο σακίδιο και ειδοποίησαν τον μηχανοδηγό ο οποίος αρχικά νόμιζε ότι κάποιος το ξέχασε και το πήρε μαζί του στην καμπίνα του. Όταν παρατήρησε τα καλώδια που έβγαιναν από το σακίδιο σήμανε συναγερμό.

Ο συνήγορός του επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι «ένας τζιχαντιστής έμπλεος μένους» και επικαλέστηκε μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με την οποία ο φοιτητής πάσχει από μια μορφή αυτισμού, ενώ από την πλευρά του ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να κάνει «μια φάρσα».