Το Brexit, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές στη Βρετανία, που θα διεξαχθούν την επόμενη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, όπως φάνηκε από την τηλεμαχία μεταξύ της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ήταν ένα debate χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι δύο υποψήφιοι δε μιλούσαν μεταξύ τους, επειδή η Μέι αρνήθηκε τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Ούτως ή άλλως, η ηγέτιδα των Συντηρητικών είχε αποκλείσει συμμετοχή στο debate από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Έτσι προέκυψε μία και μοναδική είδηση: η διαφορετική στάση που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι θα προτιμήσει τη «μη συμφωνία» από μία «κακή συμφωνία», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι «θα υπάρξει συμφωνία». Κανένας από τους δύο δε διευκρίνισε τι εννοεί με αυτή τη θέση.

Αναλυτές στο βρετανικό Τύπο έλεγαν ότι δεν έγιναν σοφότεροι παρακολουθώντας μία τηλεμαχία που διήρκησε 90 λεπτά, ενώ κανείς από τους δύο δεν αναφέρθηκε σε δύο έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Στα δύο έγγραφα γίνεται λόγος για το «λογαριασμό» της εξόδου από την ΕΕ, χωρίς να δημοσιεύονται νούμερα, ωστόσο υπάρχουν αναφορές σε κάποιες λεπτομέρειες, όπως το θέμα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στην Βρετανία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι αυτό που θα αποφασίζει για τις διαφορές μεταξύ πολιτών, κάτι που δε δέχεται το Λονδίνο, το οποίο επιθυμεί να ανακτήσει την κυριαρχία του θεσμού.

Αυτό που φαίνεται από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να κρατήσουν τη σκληρή στάση τους και να μην υποχωρήσουν ούτε στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει…

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, όπως ακριβώς έχει προβλεφθεί, και το ερώτημα είναι ποιοι θα κληθούν να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και αν η Τερέζα Μέι καταφέρει να κρατήσει τη δημόσια συζήτηση στο επίπεδο του brexit και της σκληρής ηγεσίας, τότε θα πετύχει μία καθαρή νίκη, με σημαντική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει μετά. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα παραμείνει στη θέση του ο Μπόρις Τζόνσον για να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι θα χρειαστεί ένα πολύ καλό επιτελείο, που θα πρέπει να λάβει γρήγορες αποφάσεις ώστε να μη βγει χαμένη από την πρωτοφανή διαδικασία.