Τον αντικαταστάτη του Τζέιμς Κόμεϊ στην ηγεσία του FBI αναζητεί εδώ και τρεις εβδομάδες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσωπα που γνωρίζουν πληροφορίες για τη διαδικασία περιγράφουν μια χαοτική κατάσταση, με τις συνεντεύξεις των υποψηφίων από τον Τραμπ να διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, χωρίς ερωτήσεις για ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Οι βοηθοί των τριών διεκδικητών του πόστου, που έχουν περάσει συνέντευξη από τον Τραμπ, δήλωσαν ότι οι υποψήφιοι κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο για συζητήσεις διάρκειας 10 ως 20 λεπτών με τον Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Σύμφωνα με τις πηγές, στις συζητήσεις αυτές, που έγιναν σε συνέχεια αρχικών συνεντεύξεων από αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν τέθηκαν βασικά ερωτήματα για ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταρτίσει μια μακρά λίστα με ονόματα υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο, δεν υπήρξε ένα «σαφές πλαίσιο ή λογική στο ποιος και γιατί καλείται σε συνέντευξη», εξήγησαν οι πηγές.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτήρα της διαδικασίας των συνεντεύξεων, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ να δηλώνει σήμερα ότι ο Τραμπ συνεχίζει να συναντά υποψηφίους. Δεν έδωσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του νέου διευθυντή.

Σύμφωνα με τους New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο τη 10η Μαΐου ότι το γεγονός πως απαλλάχτηκε από τον Κόμεϊ τον ανακούφισε από «μεγάλη πίεση» λόγω της Ρωσίας.