Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Τα μεσάνυχτα, στην εμβληματική Γέφυρα του Λονδίνου επικράτησε χάος όταν ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρια στην κοντινή περιοχή της Αγοράς Μπόροου. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους δράστες, τρεις σύμφωνα με την αστυνομία. Ένα τρίτο περιστατικό στην περιοχή Βόξχολ δεν φαίνεται να σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση.

Οι διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο επιθέσεις, ενώ τουλάχιστον 48 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Τρεις δράστες είναι νεκροί από πυρά της αστυνομίας. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, αλλά είναι εκτός κινδύνου.

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει πως υπάρχουν και άλλοι δράστες πέραν των τριών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες για πιθανούς άλλους δράστες ή συνεργάτες των τριών δραστών συνεχίζονται.

Οι αρχές ασφαλείας αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις ως τρομοκρατικό χτύπημα και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου ασφάλειας Cobra.

Πολλοί σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί, η ευρύτερη περιοχή έχει εκκενωθεί και έξι νοσοκομεία τέθηκαν σε συναγερμό.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, που σημειώθηκε μόλις 13 ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ.

Το χρονικό του τρόμου

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι στελέχη της έσπευσαν στο σημείο όταν αναφέρθηκε ότι αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ένα λευκό φορτηγάκι που εκινείτο με περίπου 80 χλμ. την ώρα βγήκε από τον δρόμο και χτύπησε πεζούς πάνω στο πεζοδρόμιο. 

Η αστυνομία κατόπιν έστειλε μονάδες στην Αγορά Μπόροου όταν αναφέρθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι. Δύο άνδρες μπήκαν σε ένα εστιατόριο στην περιοχή, κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, και μαχαίρωσαν δύο ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι μια σερβιτόρα τραυματίστηκε από μαχαίρι στον λαιμό και ένας άνδρας στην πλάτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες που μπήκαν στο εστιατόριο ήταν οι ίδιοι που οδηγούσαν το βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος στη Γέφυρα του Λονδίνου. Οι δράστες φορούσαν γιλέκα με ψεύτικα εκκρηκτικά.

Το τρίτο βίαιο συμβάν έγινε στην περιοχή Βόξχολ όπως έκανε γνωστό η Μητροπολιτική Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ακόμη τι ακριβώς συνέβη εκεί. Λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Βόξχολ σημειώθηκαν πυροβολισμοί και ένας ύποπτος φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των αστυνομικών. Ωστόσο, αργότερα διευκρινίστηκε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στη Γέφυρα του Λονδίνου και την κοντινή αγορά Μπόροου έσπευσε η αστυνομία και ασθενοφόρα. Οι δρόμοι αποκλίστηκαν και τα πολυσυχναστα εστιατόρια και μπαρ της περιοχής εκκενώθηκαν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επέμβασή της ήταν άμεση: από την ώρα του πρώτου τηλεφωνήματος για την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου έως ότου οι αστυνομικοί θέσουν εκτός μάχης τους τρομοκράτες πέρασαν μόλις 8 λεπτά.

Διαβάστε επισης:

Δείτε live εικόνα με όλες τις εξελίξεις εδώ, μέσω του Sky News:

Καθώς και εδώ, από το κανάλι του Al Jazeera English

13:11: Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου, σύμφωνα με το Sky News. Το κανάλι προβάλλει αεροφωτογραφίες από έναν αστυνομικό κλοιό γύρω από συγκρότημα διαμερισμάτων, έξω από το οποίο είναι σταθμευμένο ένα ασθενοφόρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα υπόπτων έχει συλληφθεί, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των συλλήψεων.

13:01: Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των εξτρεμιστών.

12:29: Σε εξέλιξη η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου ασφάλειας Cobra. Μόλις η συνεδρίαση ολοκληρωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κάνει δηλώσεις.

12:11: Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP δεν θα αναστείλει την προεκλογική εκστρατεία του, γιατί «αυτό θέλουν οι τρομοκράτες». Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αναστείλει την προεκλογική εκστρατεία τους. Οι βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης θα διεξαχθούν κανονικά.

11:55: Τέσσερις Γάλλοι μεταξύ των 48 τραυματιών, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

11:45: Στους επτά νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.

11:22: Τα πολιτικά κόμματα ανέστειλαν για ένα 24ωρο την προεκλογική εκστρατεία τους, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης.

10:18: Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τάχθηκε κατά της αναβολής των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες στις 8 Ιουνίου. «Θέλουν να μας εμποδίσουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που έχουμε... Θέλουν να μας σταματήσουν από το να ψηφίσουμε την Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές... Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό», τόνισε. «Δεν συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία... Ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι τρομοκράτες είναι η δημοκρατία», υπογράμμισε ο Καν.

09:39: Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, τουλάχιστον δύο Γάλλοι είναι μεταξύ των τραυματιών -ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

08:22: «Επανεξετάζουμε τα σχέδιά μας για να ενισχύσουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρο το Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχουν επιπλέον αστυνομικοί ανεπτυγμένοι σε όλη την πρωτεύουσα», ανακοίνωσε ο  αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι.

08:18: Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 48, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

07:41: Η αρχές ασφαλείας ζήτησαν από τους πολίτες που έχουν βίντεο από τις στιγμές των επιθέσεων να τα δώσουν στην αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δράστες της διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος. 

07:30: Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό London Bridge, Borough, Waterloo East, Charing Cross και Cannon Street.

07:00: Κανένα όνομα θύματος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Η αστυνομία έχει ανοίξει γραμμή επικοινωνίας για όσους αναζητούν ανθρώπους που ήταν στην περιοχή αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ή επικοινωνήσει με τους αγαπημένους τους.

06:43: Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου, έχουν μεταφέρθεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι σε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας.

06:35: Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, «οι ένοπλοι αστυνομικοί αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ».

«Δυστυχώς, έξι άνθρωποι απεβίωσαν πέραν των τριών δραστών που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί» ανακοίνωσε και πρόσθεσε: «Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικα».

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας σημείωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλοι δράστες πέραν των τριών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της.

05.50: Η Σκότλαντ Γιάρντ επιβεβαιώνει οτι υπάρχουν εννέα νεκροί ανάμεσά τους τρεις δράστες.

05.15: Η αστυνομία του Λονδίνου δεν είναι βέβαιη ότι γνωρίζει την τύχη όλων των εξτρεμιστών που ενέχονταν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες βράδυ στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου, μετέδωσε πριν από λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Έτσι θα πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική προτροπή της προς τους πολίτες», που ήταν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα πρέπει «να τρέξουν, να κρυφτούν, να ειδοποιήσουν», ανέφερε ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

05:08: Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας του Λονδίνου γνωστοποίησε ότι τα ασθενοφόρα της διακόμισαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους σε νοσοκομεία και προσέφερε σε άλλους τις πρώτες βοήθειες επιτόπου μετά την επίθεση που διαπράχθηκε στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου.

05:00: Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τις «άνανδρες επιθέσεις με στόχο αθώους πολίτες» , όπως αναφέρει - σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ επανέλαβε τη διαβεβαίωση που έκανε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας.«Όλοι οι Αμερικανοί στέκουν αλληλέγγυοι προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Λονδίνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Λονδίνο να ακολουθούν τις συμβουλές των βρετανικών αρχών και να ενημερώνονται για τα γεγονότα.

04:40: Για «φρικτά» γεγονότα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», έγραψε ο Τριντό στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Υπέδειξε επίσης έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν Καναδοί που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα αν χρειάζονται βοήθεια.

04:30: «Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους», έγραψε Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

04:15: Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν καταδίκασε την επίθεση Λονδίνο, κάνοντας λόγο για μια «εσκεμμένη και θρασύδειλη» ενέργεια, ενώ διευκρίνισε πως θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του συμβουλίου Cobra υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το πρωί σήμερα Κυριακή.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αυτή ήταν μια εσκεμμένη και θρασύδειλη επίθεση εναντίον αθώων Λονδρέζων και επισκεπτών» στη βρετανική πρωτεύουσα, τόνισε ο Καν. «Την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις», πρόσθεσε ο Σαντίκ Καν.

03.00: «Ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε - ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα δεύτερο tweet του, ο Τραμπ ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, άγρυπνοι και σκληροί. Πρέπει τα δικαστήρια να μας δώσουν πίσω τα δικαιώματά μας. Χρειαζόμαστε την Ταξιδιωτική Απαγόρευση ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας»!

02:55: Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει επίσημα πλέον τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ ως τρομοκρατικές ενέργειες.

02.45: Χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί είναι το tweet της Μητροπολιτικής Αστυνομίας με τη συμβουλή προς τους Λονδρέζους -σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο περιστατικό: «Run to a place of safety, Hide, turn your phone to silent, Tell the police» («Τρέξτε σε ασφαλές σημείο, κρυφτείτε, χαμηλώστε το κινητό σας και ειδοποιήστε την αστυνομία»).

02.40: Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετάβη στην Ντάουνινγκ Στριτ, βρίσκεται σε επαφή με τις διωκτικές αρχές και ενημερώνεται συνεχώς για τα συμβάντα. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στη βρετανική πρωτεύουσα. ΓιΙα το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

02.30: Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι μια σερβιτόρα τραυματίστηκε από μαχαίρι στον λαιμό και ένας άνδρας στην πλάτη στην περιοχή της Αγοράς Μπόροου, όταν δύο άνδρες μπήκαν σε ένα εστιατόριο και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια τους θαμώνες.

02.25: Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, τρεις ανθρώποι ήταν με κομμένους λαιμούς στη Γέφυρα του Λονδίνου

02.20: Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ δεν αποκλείεται οι θάνατοι να είναι περισσότεροι, στο πρώτο από τα συμβάντα που αναφέρθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου

02.05: Η βρετανική αστυνομία αναζητεί τρεις υπόπτους. 

01.30: Τρία είναι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε στο Λονδίνο: στη Γέφυρα του Λονδίνου, στην κοντινή Αγορά Μπόροου και στην περιοχή Βόξολ.

01.08: Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα κατά τα φαινόμενα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς.

01.00: Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» μιλούν οι Αρχές χωρίς να δίνουν επιπλέον πληροφορίες

00.58: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το βαν έχει παρασύρει τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον έξι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος «χωρίς να κινούνται».

Διαβάστε επίσης:

Πόσες φορές έχει χτυπηθεί η Βρετανία από τρομοκράτες



 Φωτογραφία ντοκουμέντο με έναν απο τους δράστες νεκρό