Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών παραπέμπει η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ οδηγώντας σε απομόνωση και ενδεχομένως σε οικονομική ασφυξία το μικρό κρατίδιο στα ανατολικά του Κόλπου.

Η απόφαση του Ριάντ βρήκε συμμάχους τους δορυφόρους της Σαουδικής Αραβίας και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλαδή, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:

Την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ.

Το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, απόφαση, η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στην τροφοδοσία των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων του Κατάρ. Πλέον, όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να καταφθάνουν από αέρος, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους και άρα του πληθωρισμού.

Την απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό παραβαίνει τη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Όπως ανακοινώθηκε, μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους, δηλαδή τη Μέκκα.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένταση ανάμεσα στο Ριάντ και το Κατάρ. Το 2014, Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Βέβαια, η σημερινή απόφαση δείχνει να έχει μεγαλύτερη ένταση, ενώ λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ όπου κλείστηκαν συμφωνίες αξίας 350 δισ. δολαρίων, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε όλες τις χώρες του Αραβικού Κόσμου να συμπράξουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Βέβαια, ουδείς θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι άμοιρη ευθυνών. Περίπου 2.500 ιδιώτες χρηματοδοτούν άμεσα τους τζιχαντιστές ώστε να μπορούν να αγοράζουν όπλα και να μάχονται, κυρίως, στο εσωτερικό της Συρίας.

Σήμερα, όμως, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ το ότι χρηματοδοτεί Ισλαμιστές εξτρεμιστές, με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και το Μέτωπο αλ Νούσρα, ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα. Είναι κοινή παραδοχή ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως ταυτόχρονα συμμετέχει στον αμερικανικό συνασπισμό που βομβαρδίζει θέσεις τζιχαντιστών, αλλά και στο συνασπισμό που βομβαρδίζει την Υεμένη. Ταυτόχρονα, στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, από την οποία απογειώνονται τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών.

Γιατί, λοιπόν, το Ριάντ τιμωρεί το Κατάρ; Η αλήθεια είναι ότι η Σαουδική Αραβία έπρεπε να δείξει σε όλους στην περιοχή ποιος είναι το αφεντικό. Στον απόηχο της επίσκεψης Τραμπ, έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία κατά των τρομοκρατών, όπως άλλωστε ζήτησε ο αμερικανός Πρόεδρος. Και προτίμησε να το κάνει με το Κατάρ, το οποίο έχει φιλικές σχέσεις με το Ιράν, παραδοσιακό εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Τεχεράνη βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων, κάτι που αν συμβεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο τόπος με ιρανικό πετρέλαιο. Το Κατάρ δεν έχει πετρέλαιο, έχει μόνο φυσικό αέριο, ενώ η Σαουδική Αραβία διαθέτει άφθονο και το εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φαίνεται ότι η μάχη στον Αραβικό κόσμο έχει οικονομικά κίνητρα, αλλά κυρίως θέματα πολιτικής επιρροής, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.