Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, Ντέιβιν Ρανκ, παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως δήλωσε χθες ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άννα Ρίτσι-Άλεν επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Ρανκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναρτήσεις στο Twitter που ισχυρίζονται πως ο διπλωμάτης παραιτήθηκε διότι δεν ένιωθε ότι μπορούσε να παραδώσει στην Κίνα την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής απόφασης ότι αποσύρεται από τη συμφωνία.

«Έχει συνταξιοδοτηθεί από τη διπλωματική υπηρεσία», δήλωσε η Ρίτσι-Άλεν, εκπρόσωπος για τη Διεύθυνση Ανατολικής Ασίας του υπουργείου. «Ο κ. Ρανκ πήρε μια προσωπική απόφαση. Εκτιμούμε τα χρόνια της αφοσιωμένης του υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ» πρόσθεσε.
Η θέση αναμένεται να καλυφθεί προς το τέλος του μήνα από τον κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενο πρέσβη στο Πεκίνο.

Ο ειδικός σε θέματα Κίνας Τζον Πόμφρετ επικαλέστηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανώνυμες πηγές που είπαν ότι ο Ρανκ παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία. Σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε ότι ο Ρανκ είχε καλέσει το προσωπικό της πρεσβείας για να του εξηγήσει ότι δεν μπορούσε να παραδώσει ένα διπλωματικό σημείωμα που ενημέρωνε την κινεζική κυβέρνηση για την αμερικανική απόφαση.

Ανώτατο στέλεχος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των tweets αλλά πρόσθεσε ότι αφότου ο Ρανκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του χθες στο Πεκίνο να πάρει σύνταξη, ειδοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τη θέση του. Το στέλεχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο Ρανκ υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα 27 χρόνια και είχε επίσης υπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν από το 2011 έως το 2012.

Πηγές: ΑΜΠΕ