Συναγερμός σήμανε έξω από την Παναγία των Παρισίων όταν ένας άνδρας που δήλωσε υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, επιτέθηκε σε αστυνομικό με σφυρί.

Ο δράστης επιχείρησε να χτυπήσει με σφυρί έναν αστυνομικό έξω από τον πολυσύχναστο ναό, και εκείνος αντέδρασε πυροβολώντας τον στον θώρακα, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο δράστης φώναζε «για τη Συρία» τη στιγμή της επίθεσης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν πρόκειται για τρομοκρατική απόπειρα ή αν τα κίνητρά του ήταν διαφορετικά. Ο δράστης νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Τις πρώτες στιγμές ακολούθησε πανικός με αποτέλεσμα η αστυνομία να κατευθύνει όλους τους τουρίστες μέσα στον ναό για ασφάλεια. Η περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων έχει αποκλειστεί. 

Σύμφωνα με τουρίστα, η αστυνομία ζήτησε από όσους βρίσκονται μέσα στον ναό να έχουν σηκωμένα ψηλά τα χέρια τους. Περίπου 900 τουρίστες παρέμειναν αποκλεισμένοι μέσα στον ναό για περισσότερο από μία ώρα μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

«Είμαι στρατιώτης του ισλαμικού χαλιφάτου»

Ο δράστης δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι είναι στρατιώτης του χαλιφάτου, δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης, είπε ότι ο άνδρας αυτός, που είναι ηλικίας 40 ετών, φώναξε "Για τη Συρία!" πριν επιτεθεί στους αστυνομικούς.

«Ένας άνδρας έφτασε πίσω από αυτούς τους αστυνομικούς και, οπλισμένος με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν με ψυχραιμία... και πυροβόλησαν», είπε ο Κολόμπ.

«Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του. Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν επίσης μερικά κουζινομάχαιρα.

  

Police asking everyone to raise their hands in the church pic.twitter.com/y5KkyWqdWK