Στην άρνηση των Γερμανικών αρχών να μην επιτρέψουν την επίσκεψη τούρκων πολιτικών στο έδαφος τους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα χώρα αλλά και στη χορήγηση ασύλου σε Τούρκους στρατιώτες, αντιπάλους του Ερντογάν, η Τουρκία απάντησε με απαγόρευση των επισκέψεων σε  Γερμανούς βουλευτές στη βάση του Ιντσιρλίκ.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ που παρουσιάζει πληροφορίες από την Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung «Ο πρόεδρος Ερντογάν, διαθέτοντας εν τω μεταξύ σχεδόν δικτατορικές εξουσίες, συντάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής αντίληψης για τη δημοκρατία και κατά της ΕΕ. Από τη σκοπιά του, η στάση της Τουρκίας στη διένεξη για το Ιντσιρλίκ είναι συνεπής.

Αφού η Γερμανία παρέχει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν καταφύγιο και δεν επιτρέπει σε φίλους του προέδρου να διαφημίσουν προεκλογικά τα αυταρχικά του σχέδια, τότε κι αυτός δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ.

Αναλυτές σημειώνουν με νόημα ότι για το σημείο που έφθασαν οι σχέσεις των δύο χωρών μερίδιο ευθύνης διαθέτει και η Γερμανία με την επιμονή της παλαιότερα να κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως ρεαλιστικό.