Πολλές χώρες του Κόλπου, υπό τη διεθνή πίεση, έκαναν κάποιες κινήσεις χθες Κυριακή για να περιορίσουν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει λύση στην κρίση. Ανώτερος αξιωματούχος του Κατάρ απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες πολλών χωρών του Κόλπου ότι η Ντόχα «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Κατήγγειλε επίσης «την πολιτική κυριαρχίας», που ασκεί η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έλαβαν εναντίον του Κατάρ δεν εξυπηρετούν τίποτα.Όταν ξέσπασε η κρίση στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έδωσαν διορία 14 ημερών στους πολίτες του Κατάρ για να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές.

Ωστόσο χθες υπαναχώρησαν λίγο, ζητώντας να ληφθούν υπόψη «οι περιπτώσεις μεικτών οικογενειών», που κινδυνεύουν να χωριστούν εξαιτίας της κρίσης. Η Ουάσινγκτον και η Διεθνής Αμνηστία είχαν προειδοποιήσει για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσεις σε χιλιάδες ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Κατάρ ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν διαβατήριο από αυτές τις τρεις χώρες, που είναι 11.000 σύμφωνα με την Ντόχα, μπορούν να παραμείνουν στη χώρα.

Η Ντόχα «δεν θα λάβει μέτρα εναντίον όσων διαμένουν στο Κατάρ και έχουν υπηκοότητα από τις χώρες που διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κράτος του Κατάρ εξαιτίας της εχθρικής και μεροληπτικής εκστρατείας», επεσήμανε.Ένας ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι δήλωσε ότι «το Κατάρ δεν έχει υποστηρίξει ποτέ την τρομοκρατία (…), δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία και (…) δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατία».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία ενάντια στη χώρα μου (…) για να αλλάξει την ανεξάρτητη εξωτερική της πολιτική», εκτίμησε ο Μούτλακ αλ Καχτάνι.Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η πολιτική της κυριαρχίας (…) δεν θα έχει αποτελέσματα». Παρά την εξωτερική πίεση, το Κατάρ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι μπορεί να αντέξει για καιρό.

Στο μεταξύ το Κουβέιτ, η χώρα του Κόλπου που δεν έχει διακόψει τις σχέσεις του με το Κατάρ, συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πήρε τηλέφωνο τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, γιο του βασιλιά και υπουργό Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Παρασκευή την Ντόχα να σταματήσει «αμέσως» να χρηματοδοτεί «την τρομοκρατία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ