Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί από τη μία να κλείσει τη συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή και από την άλλη να ηρεμήσει τους «αγανακτισμένους» Τόρις που την καλούν να παραιτηθεί, μετά την εκλογική αποτυχία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην πολιτική ζωή της Βρετανίας εξελίσσεται ένα πρωτοφανές φιάσκο: η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις της, λόγω του σπαραγμού στο εσωτερικών των Εργατικών και αντ' αυτού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και ετοιμάζεται να συμπράξει με ένα κόμμα, με το οποίο έχει διαφορετικές απόψεις σε πάρα πολλά θέματα, που περιλαμβάνουν το brexit, τις αμβλώσεις, ακόμη και τη φορολογία.
 
Ταυτόχρονα, η Μέι βιάστηκε να πάει στη Βασίλισσα να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ ακόμα δεν υπήρχε καν συμφωνία, με αποτέλεσμα να έχει αναγκαστεί πολλές φορές να αναδιπλωθεί και να βγάζει διορθωτικές ανακοινώσεις.
 
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα γίνονται υπό μεγάλη μυστικότητα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, ενώ το BBC μεταδίδει ότι τις έχει αναλάβει προσωπικά η πρωθυπουργός.
 
Εξόχως ταπεινωτική ήταν και η παρουσία της Τερέζα Μέι ενώπιον των βουλευτών της. Εκεί αναγκάστηκε να ζητήσει πολλές φορές συγνώμη, παραδέχτηκε τα λάθη της και ανέλαβε την ευθύνη για  το χάος που έχει προκαλέσει σε εθνικό και κομματικό επίπεδο. «Εγώ ευθύνομαι για την καταστροφή, εγώ αναλαμβάνω την αποκλειστική ευθύνη να  σας βγάλω από το αδιέξοδο» είπε η πρωθυπουργός.
 
Ο λόγος της Βασίλισσας
 
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό και κάτι πρωτοφανές: ότι αναβάλλεται ο λόγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, που προγραμματισμένος για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα προγραμματικές δηλώσεις για να αναγνώσει η Βασίλισσα.
 
Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει και μία υπέροχη βρετανική παράδοση: Ο λόγος της Βασίλισσας, που περιγράφει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης την επόμενη χρονιά, γράφεται με μελάνι πάνω σε μία χοντρή περγαμηνή από δέρμα κατσίκας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το μελάνι χρειάζεται κάποιες μέρες για να στεγνώσει, οπότε για να το αναγνώσει η Βασίλισσα τη Δευτέρα, θα έπρεπε να είχε ήδη γραφτεί, πράγμα αδύνατο, αφού δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.
 
Παλαιότερα, ο λόγος γραφόταν σε περγαμηνή από δέρμα μοσχαριού και χρειαζόταν τρεις μέρες για να στεγνώσει, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα να σβηστεί κάτι και να ξαναγραφτεί…