Πύρινος εφιάλτης για εκατοντάδες ανθρώπους σε ουρανοξύστη 24 ορόφων στο δυτικο Λονδίνο στον οποίο ξέσπασε φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, ενώ υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο κτίριο.

Επιπλέον τουλάχιστον 60 ένοικοι του κτιρίου έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, οι 20 εξ αυτών στην εντατική.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι πληρώματά της εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κτίριο των 24 ορόφων, του οποίου η στατικότητα ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλές.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έξι νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. «Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι διασώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ενοίκων από διάφορους ορόφους του πολυώροφου κτιρίου και ότι οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του πύργου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Kαν έκανε λόγο για «πολλούς αγνοούμενους».

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και γρήγορα κινήθηκε προς τα πάνω, τυλίγοντας στις φλόγες ολόκληρο τον ουρανοξύστη Grenfell Tower. Ο 24όροφος πύργος στέγαζε 130 διαμερίσματα.

Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, οι ένοικοι ούρλιαζαν για βοήθεια στα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν λόγω της πύρινης κόλασης ήταν πολύ υψηλές και ο καπνός έπνιγε τους ενοίκους.

Τα διεθνή δίκτυα κατέγραψαν εικόνες με ανθρώπους που βρίσκονταν σε χαμηλούς ορόφους να προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο δένοντας σεντόνια στα παράθυρα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άλλοι έριχναν από τα μπαλκόνια στρώματα και πηδούσαν ή άλλοι ανέβαιναν στην ταράτσα για να σωθούν.

Διαβάστε επίσης: «Τελευταία φορά που τους είδα κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο»

Η εκκένωση του κτιρίου συνεχιζόταν επί ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

Ο πύργος έχει καεί ολοσχερώς, ενώ η φωτιά εξακολουθεί να καίει πολλές ώρες μετά το ξέσπασμά της. Η πυροσβεστική ανέφερε ότι γίνεται στατικός έλεγχος για το κτίριο και πως μέχρι στιγμής ο πύργος δείχνει να είναι ασφαλής.

Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, υπάρχει μια μαρτυρία ενοίκου που ανέφερε ότι γείτονάς του τον ειδοποίησε για φωτιά στο διαμέρισμά του λόγω βραχυκυκλώματος στο ψυγείο.

Την ίδια ώρα, στο φως έρχονται καταγγελίες για ελλείψεις στο σχεδιασμό ασφαλείας του κτιρίου. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Kαν δήλωσε ότι οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της πυρόσβεσης και εκπρόσωπος της πυροσβεστικής έκανε λόγο για το χειρότερο περιστατικό τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα.