Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την πολυκατοικία εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκε σε 17 νεκρούς, την ώρα που οι ομάδες διάσωσης, αναζητώντας τους ενοίκους που συνεχίζουν να αγνοούνται, καταγράφουν μικρή πρόοδο στις επιχειρήσεις έρευνας, καθώς το κτίριο παραμένει ασταθές.

«Δυστυχώς, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 17 άνθρωποι απεβίωσαν» δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κάνοντας έναν προσωρινό απολογισμό, διευκρινίζοντας ότι ειδική ομάδα θα επιχειρήσει να «ασφαλίσει το κτίριο» ώστε να επιτρέψει στα μέλη των συνεργείων διάσωσης και σε ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους να προχωρήσουν στους ορόφους, εντός των διαμερισμάτων, κατά την αναζήτηση των αγνοουμένων.

Από τον πύρινο εφιάλτη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 78 άνθρωποι, εκ των οποίων 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η πυροσβεστική διέσωσε 65 ενοίκους του πύργου, αριθμό πολύ μικρό αν υπολογίσει κανείς ότι στους 24 ορόφους του ουρανοξύστη στεγάζονταν περίπου 130 διαμερίσματα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δημόσια έρευνα ζήτησε η Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας το πρωί, έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας έρευνας για αυτήν την καταστροφή» που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σημειώνοντας πως «πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, πρέπει να μας δοθούν εξηγήσεις, το οφείλουμε στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους».

Προβληματική η ανακαίνιση

Τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου διαμερισμάτων στο Δυτικό Λονδίνο δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Το κτίριο της δεκαετίας του '70 αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει. Μεταξύ άλλων εξετάζονται οι μαρτυρίες για «έκρηξη» που σημειώθηκε σε ψυγείο ενός διαμερίσματος.