Εντός μερικών εβδομάδων,ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζιμ Μάτις, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστει μέσα σε «μερικές εβδομάδες» Ντόναλντ Τραμπ μια νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν, κυρίως σε σχέση με τις μελλοντικές ενισχύσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Εδώ και πολύ καιρό, οι αμερικανοί διοικητές στο Αφγανιστάν ζητούν να σταλούν ενισχύσεις  με πολλές χιλιάδες άνδρες  για να συνδράμουν τις δυνάμεις του NATO.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε τον Τζιμ Μάτις να ορίσει τον νέο αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούν στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τις 8.400.

Ο Υπουργός Άμυνας, κατέστησε σαφές, ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αποστολή ενισχύσεων θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσέγγισης στο θέμα του Αφγανιστάν.

«Θα προσδιορίσω τις αμερικανικές στρατιωτικές δεσμεύσεις σε συνάφεια με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που θα προσδιοριστούν από τον πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) και την εξωτερική πολιτική που θα προσδιοριστεί από τον υπουργό Εξωτερικών (Ρεξ) Τίλερσον», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για τις αμυντικές δαπάνες.

Οι Ταλιμπάν έχουν περάσει στην επίθεση στο Αφγανιστάν κι έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων, εναντίον κυρίως βάσεων και θέσεων του αφγανικού στρατού.

«Δεν νικάμε» στο Αφγανιστάν, αναγνώρισε ο Μάτις, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα το διορθώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάτις απέκλεισε την επάνοδο στο αφγανικό έδαφος ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών, οι οποίοι το 2011 έφταναν τις 100.000.

Πηγή:amna.gr