Συγκλονίζει βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Sky News με την 30χρονη Ράνια Ίμπραμ να μεταδίδει ζωντανά ίσως τις τελευταίες στιγμές της. Ακόμα δεν έχει γίνεται γνωστό αν η κοπέλα είναι ζωντανή ή αν περιλαμβάνεται στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς καθώς έμενε στον 23ο όροφο του κτηρίου.

Στα 6,33 λεπτά που διαρκεί το βίντεο ακούγεται η προσπάθεια της Ράνια να σωθεί την ώρα που τον διάδρομο έξω από την κλειστή πόρτα του διαμερίσματός της έχουν κατακλύσει καπνοί.

Μια άλλη γυναίκα προσπαθεί να την σώσει και τελικά εισβάλει στο διαμέρισμά της ενώ εκείνη τρομαγμένη προσεύχεται για την σωτηρία της. Πριν το τέλος του βίντεο η γυναίκα βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει στους άνδρες της πυροσβεστικής ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στον 23ο όροφο. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν κατάφερε να σωθεί.

Στους 17 οι νεκροί, συνεχίζονται οι έρευνες

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να παραπέμπουν σε τρομοκρατική ενέργεια σχετικά με την πυρκαγιά.

Κι ενώ οι έρευνες για τους δεκάδες αγνοούμενους συνεχίζονται, ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 17 ανθρώπους.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι ολόκληρες οικογένειες, καθώς και παιδιά.

Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να ερευνήσουν όλα τα διαμερίσματα

Ακόμα δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να ερευνήσουν όλα τα διαμερίσματα στον Πύργο της Κόλασης. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στον τελευταίο όροφο του κτηρίου αλλά όχι να μπουν σε όλα τα διαμερίσματα.

Ο 24όροφος πύργος που κάηκε χθες δεν μπορεί να ερευνηθεί σε όλα του τα σημεία καθώς δεν είναι ασφαλές για τους πυροσβέστες να περπατήσουν στις άκρες των καμένων χώρων του.

Σε συνέντευξή της στο ITV, η Κότον είπε ότι «κάποιες από τις εσωτερικές δομές (του κτιρίου) δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ασφαλείς, ωστόσο είναι ασφαλής ο κεντρικός πυρήνας του. Επομένως, οι πυροσβέστες μου ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο χθες το βράδυ, πραγματοποίησαν την αρχική, σύντομη έρευνα από τις εισόδους των διαμερισμάτων».

«Παρότι έχουμε ανέβει εκεί, δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ενδελεχή έρευνα και μέχρι να μπορέσουμε να καταστήσουμε ασφαλές το κτίριο δεν θέλω να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των πυροσβεστών μου αυτή τη στιγμή».
Η Κότον είπε ότι στατικοί μηχανικοί και ειδικοί αστικής έρευνας και διάσωσης θα επιθεωρήσουν το κτίριο σήμερα και όταν κριθεί ασφαλές θα πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ανακαίνιση που έγινε το 2016 κρύβει την αιτία του ατυχήματος. Ο πύργος χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να καεί και σύμφωνα με τους ειδικούς το προστατευτικό τείχος που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε όλες τις ανακαινίσεις ουρανοξυστών λείπει από τα έγγραφα.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι τόσο γρήγορη επέκταση της φωτιάς οφείλεται κυρίως στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε. Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια οικονομική λύση για ενεργειακή θωράκιση κτηρίων.