Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
zqdsegcbxncwymjteanv
Διεθνή

Απόλυτη πλειοψηφία για Μακρόν

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες σύμφωνα με το exit poll. Με ιστορικό ρεκόρ αποχής ολοκληρώθηκαν οι εκλογές.

Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν «La Republique en Marche» σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche εξασφαλίζει 355 έδρες από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, την ώρα που το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο μόλις οκτώ έδρες, ενώ δέκα έδρες πάνε στα λοιπά κόμματα.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος «La République en Marche» Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία» που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση Κριστόφ Καστανέρ σημείωσε: «Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία , αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή».

Ιστορικό ποσοστό αποχής

Αξίζει να σημειωθεί πως ιστορικό αναμένεται να είναι και το ποσοστό της αποχής, που υπολογίζεται στο 57% έως 58%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία. Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Πεκρές: Κάτι περισσότερο από ήττα

«Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής», σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός Βαλερί Πεκρές για το ποσοστό που έλαβε το Les Republicains. Ο επικεφαλής του κόμματος ωστόσο, Φρανσουά Μπαρουέν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, «αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της δεξιάς».

Αλλαγή ηγεσίας στους Σοσιαλιστές

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία ανακοίνωσε ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Απόψε, παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη... ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.

Για «κοινωνική αντίσταση» προειδοποίησε ο Μελανσόν

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.

Λεπέν: «Η υψηλή αποχή αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου»

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου, συμπληρώνοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα.

Παράλληλα, η κ. Λεπέν σημείωσε πως το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».