Χωρίς την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε η συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή δήλωση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η χώρα που μπλόκαρε την επικριτική δήλωση της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε σχέση με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ήταν η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών και επεσήμαναν πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο, χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε., ενώ τόνισαν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε.- Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών».