Τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τζαμί, κοντά στο πάρκο Φίνσμπουρι στο βόρειο Λονδίνο, βαν έπεσε πάνω σε πέζους. Ένας άνθωπος έχασε τη ζωή του και 10 άλλοι τραυματίστηκαν. 

Η αστυνομία που έσπευσε μετά από λίγα λεπτά στην περιοχή, προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ απέκλεισε το σημείο. Παρά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, που έκαναν λόγο για ακομη δύο υπόπτους, η αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλοι δράστες εκτός από τον 48χρονο οδηγό του βαν που συνελήφθη στο σημείο. Πάντως οι έρευνες συνεχίζονται.

Παράλληλα, η αστυνομία διέψευσε πληροφορίες ότι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε από άτομο που βγήκε από το λευκό βαν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν τραυματισμοί από μαχαίρι.

Ο 48χρονος οδηγός του βαν έχει οδηγηθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο της ψυχικής του υγείας, όπως ανακοινώθηκε.

Ο δράστης φέρεται να είπε την ώρα της επίθεσης ότι έκανε αυτό που του αναλογεί.

Το βαν της επίθεσης

Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως πολύ σημαντικό, ωστόσο προς το παρόν δεν κάνει λόγο για τρομοκρατία. Πάντως στις έρευνες συμμετέχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. 

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως πιθανή τρομοκρατική υπόθεση.

Αν και η αστυνομία δεν θεωρεί βέβαιο ότι η πρόσκρουση του βαν πάνω σε πεζούς ήταν εσκεμμένη, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο θεωρεί το αντίθετο. Για ηθελημένη επίθεση κάνουν λόγο και αυτόπτες μάρτυρες, οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν κοντά στο βαν.

Συγκεκριμένα, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δηλώνει ότι ο οδηγός του βαν έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς κοντά στο τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, το περιστατικό αυτό, αποτελεί μία ένδειξη ισλαμοφοβίας και καλεί τις αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έξω από τα τεμένη στην Βρετανία.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος της προσευχής μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι. στο τζαμί της περιοχής, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου μετά τα πρόσφατα περιστατικά έχει τέθει σε συναγερμό την ώρα που γίνεται αξιολόγηση του τελευταίου περιστατικού έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξες τρομοκρατικής ενέργειας. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ένοπλοι ατυνομικοί, ενώ έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και ασθενοφόρα. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν από το περιστατικό της επίθεσης, όταν ένα μικρό φορτηγό βαν έπεσε σε άτομα κοντά σε τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε “απόλυτα συγκλονισμένος” από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος.