Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται και είναι προφανώς νεκροί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου, ενώ πέντε άνθρωποι που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν 79 άνθρωποι που είναι είτε νεκροί είτε αγνοούμενοι και μετά λύπης πρέπει να υποθέσω ότι είναι νεκροί» δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, πέντε από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα, ενώ η διαδικασία αναγνώρισης των υπόλοιπων θυμάτων αναμένεται να είναι επίπονη και θα ολοκληρωθεί με αργούς ρυθμούς.

Ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας δεν έκρυψε την δυσφορία του όταν περιέγραψε στους δημοσιογράφους την κατάσταση που συνάντησε ο ίδιος στο εσωτερικό του πύργου Γκρένφελ, όπου οι επιχειρήσεις έρευνας αναμένεται να συνεχιστούν για εβδομάδες.

«Βρέθηκα ο ίδιος εκεί και ανέβηκα όλη τη διαδρομή έως τον τελευταίο όροφο. Ήταν απίστευτα δύσκολο» σημείωσε ενώ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του. «Είναι απίστευτα δύσκολο να περιγράψει κανείς την καταστροφή σε ορισμένα τμήματα του κτιρίου» συνέχισε, με σπασμένη φωνή.

«Πρόκειται για μια πραγματικά φρικτή πραγματικότητα καθώς ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ταυτοποιήσουμε κάποιους από τους ανθρώπους εξαιτίας της έντασης της φωτιάς», τόνισε.