Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών κεντρικών τραπεζών των χωρών BRICS, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Ρωσίας και δεσμεύθηκαν σήμερα στο να ενισχύσουν τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική συνεργασία των δύο χωρών όπως και τον συντονισμό τω μακροοικονομικών πολιτικών τους.

Ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Σιάο Τζιε, και ο Ρώσος ομόλογός του, Αντόν Σιλουάνοφ, συμπροέδρευσαν σε μία διμερή συνάντηση, στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών κεντρικών τραπεζών των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής).

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν σε συμφωνίες για μία σειρά θεμάτων, όπως τις μακροοικονομικές πολιτικές Κίνας και Ρωσίας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική συνεργασία.

Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεργασθούν με τις άλλες χώρες BRICS για να βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση, να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές εμπορικού προστατευτισμού και να προωθήσουν τη δημιουργία ενός πολυμερούς χρηματοδοτικού συστήματος που θα είναι σταθερό, βιώσιμο και ελεγχόμενου κινδύνου.

Ο Σιάο δήλωσε ότι η Κίνα καλωσορίζει και στηρίζει την έκδοση κρατικών ομολόγων από τη Ρωσία με νόμισμα αναφοράς το γιουάν στον κατάλληλο χρόνο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να υπογράψουν μία συμφωνία συνεργασίας των εποπτικών ελέγχων και να εντείνουν την επικοινωνία και τον συντονισμό των μέτρων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να διευκολύνουν τη συνεργασία αναφορικά με το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ