Η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε πως η προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία Brexit για τη Βρετανία και πως θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή σύμφωνη γνώμη για τους όρους της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο και περιγράφοντας το πρόγραμμα της κ. Μέι, η Βασίλισσα δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εισάγει ένα νομοσχέδιο ανάκλησης που θα μετατρέψει σε βρετανική την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και νέες πολιτικές για τη μετανάστευση, τις διεθνείς κυρώσεις, τις δικλίδες ασφαλείας για τα πυρηνικά, τη γεωργία και την αλιεία.

Επίσης, θα εισάγει νέα νομοσχέδια για το εμπόριο και τα τελωνεία, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί μια ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία καθώς η χώρα θα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Βασίλισσα στους βουλευτές.

«Οι υπουργοί μου δεσμεύονται να συνεργαστούν με τη βουλή, τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και άλλους, για να δημιουργήσουν την ευρύτερη δυνατή σύμφωνη γνώμη για το μέλλον της χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Βασίλισσα, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

- θα ενισχύσει την οικονομία για να δημιουργηθούν φορολογικά έσοδα για τις υπηρεσίες υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες

- θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά τους φόρους

- θα εισάγει νέους νόμους για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη βιομηχανιών όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι εμπορικοί δορυφόροι

- θα εισάγει μια μεγάλη μεταρρύθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης

- θα αυξήσει τον εθνικό μισθό διαβίωσης

- θα επιδιώξει την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της προστασίας στους χώρους εργασίας

- θα παρουσιάσει μέτρα για τη βελτίωση της πρόνοιας και για την αντιμέτωπιση των αθέμιτων πρακτικών στην αγορά ενέργειας

- θα φέρει προτάσεις για τη διασφάλιση ότι τα κρίσιμης σημασίας εθνικά έργα υποδομής προστατεύονται, ώστε να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια

- θα επανεξετάσει την αντιτρομοκρατική στρατηγική

- θα διασφαλίσει πως ο ηγετικός ρόλος της Βρετανίας στον κόσμο θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί καθώς η χώρα θα φύγει από την ΕΕ

- θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και τις ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Από τα 24 νομοσχέδια τα οποία ανακοίνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, οκτώ συνδέονται με το Brexit και τις επιπτώσεις του σε καίριους τομείς της βρετανικής βιομηχανίας.

Πλην του νομοσχεδίου για την μεταφορά κανόνων της Ε.Ε. στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε αργότερα η χώρα να κρατήσει όποια τμήματα επιθυμεί και να απορρίψει τα υπόλοιπα, η βασίλισσα προανήγγειλε μέτρα για το εμπόριο, τα τελωνεία, την μετανάστευση, την αλιεία, τη γεωργία και τα πυρηνικά.

Στον λόγο της επικεφαλής του βρετανικού κράτους, ωστόσο, τον οποίο συγγράφει η κυβέρνηση, είχαν απαλειφθεί πολλά στοιχεία από το πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς το τελευταίο έχασε την αυτοδυναμία του στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Στον Λόγο της Βασίλισσας δεν υπήρξε καμία αναφορά σε επικείμενη επίσκεψη στη χώρα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε, από την πλευρά της, να εργαστεί με «ταπεινότητα και αποφασιστικότητα».

Ο Λόγος της Βασίλισσας προδιέγραψε το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου για την επόμενη διετία, μιας και, με απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει αντίστοιχος λόγος το 2018.