Πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, επέβαλαν στην Google οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατηγορία ότι ευνοεί τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η απόφαση θα μπορούσε να επιφέρει ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο που η Google σχεδιάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη καθότι δημιουργεί πιθανό προηγούμενο για άλλες υπηρεσίες αναζήτησης όπως τα ταξίδια και οι χάρτες, τα οποία ελέγχονται επίσης από την ΕΕ.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει στήριγμα για ιδιώτες διαδίκους που ζητούν αποζημίωση στα εθνικά δικαστήρια.

«Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε αυτό το πρόστιμο ρεκόρ στη Google επειδή εκμεταλλεύθηκε την ηγετική της θέση μεταξύ των μηχανών αναζήτησης προκειμένου να προωθήσει τη δική της υπηρεσία on line αγορών Google Shopping.

Η απόφαση είναι η πρώτη που βγαίνει από τις τρεις ξεχωριστές εν εξελίξει έρευνες της Κομισιόν στις πρακτικές της Google. Η ΕΕ συνεχίζει να διερευνά την Google για το λειτουργικό σύστημα Android αλλά και την υπηρεσία διαφημίσεων Adsense.