Ένα πολύ σημαντικό βήμα κοντά στον πλήρη έλεγχο της Μοσούλης, που βρίσκεται στα χέρια του ISIS, έκανε σήμερα ο ιρακινός στρατός, ανακοινώνοντας πως μετά από μήνες πολιορκίας ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της πόλης, παίρνοντας μεταξύ άλλων υπό τον έλεγχό τους το Μεγάλο Τζαμί του Αλ Νούρι.

Πρόκειται για ένα πολύ συμβολικό κτίριο για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια από αυτό ο Αλ Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε επικεφαλής τους. Πλέον οι Ιρακινοί ελέγχουν την παλιά πόλη της Μοσούλης και αναμένεται τις επόμενες ώρες να έχουν τον πλήρη έλεγχο όλης της περιοχής μετά από μήνες πολέμου.

«Το τέλος του ψευδοκράτους»

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε «το τέλος του κράτους» των τζιχαντιστών, μετά την ανακατάληψη, από τον ιρακινό στρατό, του τεμένους όπου ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του ΙΚ, είχε κάνει τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του.

«Παρακολουθούμε το τέλος του ψευδοκράτους του Νταές» έγραψε στο Twitter ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Η επιστροφή του τεμένους αλ Νούρι και του μιναρέ αλ Χάντμπα στο ιρακινό έθνος συνιστά το τέλος» του ΙΚ, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους μαχητές του ΙΚ «για να τους σκοτώσουν και να τους συλλάβουν, μέχρι και τον τελευταίο».

Εικόνα ολικής καταστροφής στην πόλη

Εκτιμάται ότι στην πυκνοκατοικημένη περιοχή παραμένουν τουλάχιστον 100 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές και χιλιάδες άμαχοι πολίτες που ζούσαν ως όμηροι το διάστημα της κυριαρχίας του ISIS.

Ο στρατός ανέφερε ότι βρίσκει χιλιάδες πτώματα ανάμεσα στα ερείπα από τα κτίρια, καθώς στην πάλαι ποτέ κραταιά πόλη του Ιράκ δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ετών.

Το βίντεο από drone είναι ενδεικτικό της καταστροφής: