Η πολυαναμενόμενη κατάθεση εγγράφων δεν άλλαξε ποσώς τα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα να παραμένουν στο ίδιο σημείο που ήταν προτού ακόμα οι εμπλεκόμενοι μεταβούν στις ελβετικές Άλπεις. Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς και οι ενέργειες που ακολούθησαν το απόγευμα της χθεσινής ημέρας ήταν ένα σαφές δείγμα ότι η Άγκυρα δεν ήρθε εδώ για να διαπραγματευτεί και να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά για να εξασφαλίσει αυτά που επεδίωκε από την αρχή χωρίς να δώσει οτιδήποτε.

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά ήταν αρκούντως κατατοπιστικές για την τροπή που πήραν χθες οι συνομιλίες για το Κυπριακό και με τα μηνύματα να κρίνονται όχι θετικά για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών.

Εξερχόμενος των συνομιλιών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε ως εξής: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω πως ήταν όπως θα ηθέλαμε». Μια δήλωση που έδειχνε την απογοήτευσή του από την τουρκική στάση και την αρνητική τροπή των πραγμάτων.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Όταν ρωτήθηκε για το πώς πήγε η συνάντηση είπε πως θα πρέπει να σκεφτεί αν πρέπει να πει οτιδήποτε. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως «εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε». Ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράφηκε προς τους δημοσιογράφους και τους είπε πως θαυμάζει την υπομονή τους να είναι όλοι μέρα εκεί.

Περίεργα παιχνίδια

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω, το τουρκικό έγγραφο ήταν μόλις μισή σελίδα. Ενδεικτικό της προσέγγισής τους και το πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και εμφανές πως πλέον η Τουρκία επιχειρεί να εξωθήσει τις συνομιλίες σε ένα αδιέξοδο με την ευθύνη να πηγαίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμμαχος των Τούρκων φαίνεται να είναι για άλλη μια φορά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος επιχειρεί να γωνιάσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη αναγκάζοντάς τον σε νέες υποχωρήσεις. Η διαρροή προς το πρακτορείο Bloomberg, μέσα από την οποία αφήνεται εντέχνως να φανεί ότι τάχατες η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν ήταν συμβατή με το πλαίσιο που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ενδεικτική του τι αναμένεται να επακολουθήσει κατά τη σημερινή μέρα των διαπραγματεύσεων.

Το δημοσίευμά του Bloomberg έχει τον τίτλο «Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι ζήτησε από μια πλευρά στις συνομιλίες να επαναδιατυπώσει τις προτάσεις της». Επικαλούμενο άτομο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, το οποίο δεν κατονομάζει, το πρακτορείο κάνει λόγο ότι ζητήθηκε από ένα των μερών «να επαναδιατυπώσει το πακέτο προτάσεων γιατί δεν συνάδει με το πλαίσιο που έχει καθοριστεί για την επίτευξη συμφωνίας».

Συνεχίζοντας η είδηση αναφέρει πως οι προτάσεις των άλλων τεσσάρων ήταν συμβατές με το πλαίσιο του ΟΗΕ και ότι αξιωματούχοι του Οργανισμού είχαν με αυτό το πέμπτο μέρος μια 45λεπτη συνομιλία. Αν και δεν ονοματίζει ποιο είναι αυτό το μέρος, προχωρεί στη συνέχεια το Bloomberg για να αναφέρει πως από ελληνοκυπριακής πλευράς διέψευσαν ότι υπήρξε αίτημα προς οποιοδήποτε μέρος να επαναδιατυπώσει τις θέσεις του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό επιχείρησε χθες να πράξει ο κ. Άιντε με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και γι’ αυτό ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έκανε τη διαρροή προς το πρακτορείο, που είναι και το μόνο που δεν βρίσκεται στο Κραν Μοντάνα ή έδειξε να παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αίτημα για επαναδιατύπωση κάποιων σημείων καθαρά φραστικού περιεχομένου δεν ζητήθηκε μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και από τουρκοκυπριακής. Γεγονός το οποίο, όμως, τα Ηνωμένα Έθνη έκριναν πως δεν χρειάζεται να βγάλουν προς τα έξω.

Παιχνίδι και από Τσαβούσογλου

Στη διάρκεια των πρωινών διαβουλεύσεων είχαν συμφωνήσει τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε αναφορά ή δήλωση με στόχο να κρατηθεί η προσπάθεια εντός της αίθουσας των συνομιλιών. Συμφώνησαν, επίσης, όπως αποφύγουν δηλώσεις οι οποίες στρέφονται κατά των θέσεων που εξέφρασε η άλλη πλευρά.

Φρόντισε όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παραβιάσει τη συμφωνία και να αρχίσει ένα έντεχνο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, έχοντας προφανώς κατά νουν και τις κινήσεις του Άιντε για να περάσει προς τα έξω μήνυμα κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιστρέφοντας το απόγευμα στον χώρο των συνομιλιών επέλεξε να πάει εκεί όπου συγκεντρώνονται καθημερινά μέλη της πλατφόρμας «Ενώστε την Κύπρο Τώρα» (Unite Cyprus Now). Όχι από ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση, αλλά για τους πει πως οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οδήγησαν τα πράγματα προς τα πίσω, σε αντίθεση με τις τουρκικές προτάσεις που είναι «υποβοηθητικές» στην προσπάθεια. Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της πλατφόρμας Ανδρομάχη Σοφοκλέους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει δηλώσεις για να απαντήσει στα όσα είπε ο Μ. Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «με λύπη μας έχουμε ακούσει κάποιες δημόσιες δηλώσεις από πλευράς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών. Συνέχισε λέγοντας ότι «ενδεχομένως επιθυμούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός που παρακολουθεί τις εξελίξεις «πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία» και κάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου «να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση», δίνοντάς την στη δημοσιότητα όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Επιστρέφει Νέα Υόρκη

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει για σήμερα κάποια ανακοίνωση», ανέφερε αξιωματούχος της Γραμματείας του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτημα για πληροφορίες ότι επίκειται ανακοίνωση για επιστροφή του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντάνα. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ η παρουσία του κ. Γκουτέρες στη Λισαβόνα, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σίλβα. Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη και το πρόγραμμά του την Τετάρτη περιλαμβάνει σειρά επαφών στην έδρα του ΟΗΕ.

Επικοινωνία Μέι - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες βράδυ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν και την εν εξελίξει Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ το τηλεφώνημα έγινε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του τούρκου προέδρου, το Σαββατοκύριακο στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η κα Μέι επισήμανε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι υπάρχει τώρα μία «μοναδική ευκαιρία» για την επίτευξη λύσης. «Για να φτάσουμε σε μία τελική κατάληξη γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία από όλες τις πλευρές. Αλλά με συνεχιζόμενη δέσμευση και πολιτική βούληση μία ιστορική συμφωνία είναι εφικτή», φέρεται να είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο.

Η κ. Μέι επανέλαβε, επίσης, ότι η Βρετανία στηρίζει πλήρως τη διαδικασία αναζήτησης λύσης και ότι είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της.

Πηγή: Φιλελεύθερος